В САЩ се разгоря сериозен скандал, след като се разбра, че облеклата на спортистите за Игрите в Лондон са изготвени в Китай.

Официалните дрехи на щатските олимпийци бяха представени на тържествена церемония, излъчена по телевизия NBC. Няколко часа след това във Вашингтон се разгоря скандал по повод това, че световноизвестният дизайнер Ралф Лорен е поръчал облеклата да бъдат ушити в Китай.

Бдителни журналисти от конкурентен канал - ABC, са забелязали надписи "Made in China" и са алармирали за това. Членовете на Конгреса на САЩ са най-възмутени от ситуацията.

"Националният олимпийски комитет (USOC) трябва да се засрами. Мисля, че всички униформи трябва да се съберат на един куп, да се изгорят и всичко да започне отначало", заяви Гари Рийд, лидерът на демократите в американския сенат.

Републиканецът Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите в Конгреса, сподели мнението на Рийд. Водачът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси пък бе категорична, че олимпийците са длъжни да носят облекла, изготвени в САЩ.

На свой ред, сенаторите Шерод Браун и Кирстен Джилибранд са отправили жалби срещу решението облеклата да се направят в азиатската страна. Други политици са на мнение, че случилото се е не просто възмутително, но и съвършено глупаво. Олимпийският комитет на САЩ в същото време не приема критиките за съдържателни.

"За разлика от повечето олимпийски централи в света, американската се самофинансира и ние сме благодарни на нашите спонсори за поддръжката. Горди сме от партньорството си със знаменитата компания на Ралф Лорен и с нетърпение очакваме представянето на най-добрите американски спортисти на Игрите в Лондон", защитиха се от USOC.

Подчертано бе също, че компанията на Ралф Лорен подкрепя и финансово олимпийския комитет.