След 90 дни извън корта Рафаел Надал се завърна с победа. На турнира в Пекин той се наложи над французина Ришар Гаске с 6:4, 6:0 за час и 19 минути игра. Това беше 13-та победа от 13 мача на испанеца над този съперник.

Рафа трябваше да жертва 4000 точки от трофеите в Торонто, Синсинати и Ню Йорк, за да успее да се възстанови от контузията в дясната си китка, която по първоначални прогнози трябваше да го извади само от двата Мастърса. Но последният официален мач на сингъл на левичаря беше поражението от Ник Кирьос в четвърти кръг на Уимбълдън в началото на юли.

От началните минути на дуела с Гаске, Надал видимо се стремеше да пренасочи играта предимно към форхенда си, за да не натоварва максимално дясната ръка при бекхенд. Той успяваше да диктува темпото и да пробие рано за 2:1. Гаске не успя да материализира нито един от трите си точки за пробив и след 50 минути игра записа 20-и пореден загубен сет срещу Надал.

Във втория сет французинът бързо се срина и Рафа се развихри за 6:0 за 29 минути.

Във втори кръг Надал ще се изправи срещу Петер Гойовчик, който отстрани Иво Карлович с 6:4 2:6 7:5.

Световният №1 Новак Джокович спечели първия си мач след участието си на US Open, където достигна до полуфиналите. В първия си мач на турнира в Пекин сърбинът разгроми с 6:2, 6:1 испанеца Гийермо Гарсия-Лопес и записа 20-а победа от 20 мача в китайската столица в кариерата си.

Двубоят започна с поредица от разменени пробиви, но след това Ноле бе абсолютен господар на корта. 27-годишният Джокович преследва пета титла в Пекин, след като триумфира в турнира през 2009, 2010, 2012 и 2013 година. През миналия сезон Джокович надигра на финала може би най-големия си съперник - испанеца Рафаел Надал. Следващият играч, който ще се опита да спре победната серия на Джокович в Пекин е канадецът Вашек Поспишил.

В същото време, чехът Томаш Бердих помете испанеца Фелисиано Лопес с 6:1, 6:2 само за 63 минути в друга среща от първия кръг на състезанието в китайската столица. Бердих, който се бори за място на Финалния турнир на ATP в Лондон през ноември, загуби едва 10 точки на свой сервис и регистрира 4 пробива. Той е носител на трофея в Пекин през 2011 година.

За втори кръг се класира и Джон Иснър, който демонстрира не само прословутия си сервис, ами и отличен ретур, множество форхенд уинъри и стабилност в разиграванията, довели до лесна победа с 6:1 6:3 над Сантяго Хиралдо.

Томи Робредо постигна трисетова победа над Андреас Сепи с 3:6, 7:6(4), 6:2.