Междунардната автомобилна федерация (ФИА) иска да вдъхне нови сили на Световния рали шампионат (WRC) и ще опита да приложи техническа революция със следващото поколение автомобили от 2017 г.

Според специализираното списание "Аутоспорт", значителната промяна ще е свързана с размера на автомобилите, които ще преминат от настоящия сегмент B към представители на D сегмента.

Другата голяма новост ще са двигатели, където ограниченията ще бъдат съсредоточени около разхода на гориво, а производителите ще могат сами да избират чрез какъв агрегат и в каква конфигурация да го постигнат.

Президентът на Рали комисията към ФИА Карлос Барбоса съобщи, че новите правила трябва да бъдат доуточнени и публикувани до края на настоящата година.

"Ако боядисаме всички настоящи автомобили в бяло, би било невъзможно да познаем кой кой е. Трябва да променим това, като върнем шоуто в нашия спорт и направим автомобилите по-атрактивни", заяви Барбоса.

"Сега сме в началото на дискусиите за автомобилите през 2017 г. Разходът на гориво ще е основното правило, но извън него има доста място за промени. Трябва да променим много неща, за да превърнем WRC в най-голямото световно състезание. Сигурен съм, че ще имаме новите правила до края на сезона", завърши Барбоса.