Много лошо впечатление остави Лионел Меси при посещението си в Габон. Той бе в африканската страна по покана на президента Омар Бонго и по време на визитата си посети новостроящия се национален стадион "Порт Жентил".

Впоследствие се оказало, че Бонго платил 3,5 млн. евро, за да докара суперзвездата в страната, с което си навлече яростни атаки от страна на местните медии. Критиците не подминаха и самия Меси, който според тях бил голямо разочарование.

"Меси дойде облечен като за посещение в зоологическа градина. Мръсен и небръснат, ходеше с ръце в джобовете. Не показа никакво уважение и най-малкото заради това смятаме посещението му за неоправдано", гласи част от декларация срещу посещението на аржентинеца.

Лео обаче запазва популярността си сред колегите. Звездата на руския "Зенит" Александър Кержаков се похвали с фланелка с автограф от Меси. Руснакът успял да се уреди с екипа, който Бълхата носел по време на Копа Америка това лято, който получил от аржентинския си съотборник Езекиел Гарай.