Международната автомобилна федерация (ФИА) няма да иска от отбори във Формула 1 да пускат трети болид в шампионата, ако автомобилите са по-малко от 20. Подобни притеснения се появиха заради проблемите на Катерам през последните дни.

Базата на тима в Лийфийлд е затворена от вчера от синдици, които бяха пратени, за да поемат управлението на Катерам Спортс Лимитид. Бе обявено, че служителите на екипа няма да бъдат допуснати в съоръжението, докато не бъде постигнато споразумение между страните. Времето на тима за подготовка изтича и участието в Гран при на САЩ може да се окаже невъзможно.

Маруся пък не са обявили плановете си за старта на пистата до Остин (Тексас). В Русия тимът пусна само Макс Чилтън в надпреварата, въпреки че Александър Роси бе на трасето в Сочи и бе готов да кара. Ако ситуацията е същата и в Съединените щати, то участващите автомобили ще са 19.

Според търговско споразумение между ФИА и Формула Уан Мениджмънт (ФОМ) броя на болидите трябва да е минимум 20. ФОМ има ангажимента да ги осигури с помощта на отборите, но в момента е налице опасност договорката да бъде нарушена. Твърди се, че екипите трябва да получат поне 60-дневно предизвестие при изискване за пускане на трети автомобил. Това в комбинация с редица неясноти - какво ще е оцветяването на допълнителната кола, евентуално спечелени от нея точки ще се броят ли за шампионата и т.н. - са накарали федерацията засега да се въздържи от действия в тази посока. В публикация на Аутоспорт се казва, че има потвърждение от високопоставени източници от ФИА и до края на 2014 г. отборите няма да бъдат притеснявани.

Рейсинг директорът на Макларън Ерик Булие наскоро каза, че всъщност времето е твърде напреднало, за да се изискват трети коли и за догодина. На тима от Уокинг били нужни минимум шест месеца, за да подготви допълнителен автомобил.