Шампионът от миналата година Стан Вавринка продължава успешната защита на титлата от Australian Open. Швейцарецът се класира за полуфинал в турнира, след като надви с 6:3, 6:4, 7:6 (6) Кей Нишикори. Двубоят между двамата се игра на централния корт „Род Лейвър Арина" и продължи малко повече от два часа.

След като спечели първите два сета, Стан Вавринка допусна леки колебания в играта си и Нишикори осъществи пробив на 0 на старта на третия сет. Японецът обаче не успя да затвърди преднината си и Вавринка веднага изравни за 2:2.

В последствие се стигна до тайбрек, в който Вавринка поведе с 6:1 точки, но Нишикори изравни за 6:6. Последва къса топка на Нишикори, която се спря в мрежата, а при поредния си мачбол Вавринка приключи с ас. Благодарение на победата Вавринка взе сладък реванш за поражението от същия съперник на четвъртфиналите на US Open миналата година.

В спор за място на финал Вавринка ще се изправи срещу победителя от срещата Милош Раонич - Новак Джокович, които излизат на корта за вечерната сесия на „Род Лейвър Арина" (10:20 часа българско време).