Хуан Мартин Дел Потро призна, че е бил пред отказване от професионалната си тенис кариера. Бившият номер 4 в световната ранглиста е преживял изключително труден период след четвъртата операция на китката през юни.

Сега обаче нещата изглеждат по различен начин - той отново тренира, а завръщането му е планирано за януару или февруари догодина.

"Щастлив съм, че съм в Тандил с приятелите и семйството ми, заяви 27-годишният аржентинец. Това е добре за възстановяването ми и мога да си почина пълноценно. Надявам се скоро отново да се върна в тура и може би този момент не е чак толкова далеч", продължи Дел Потро.

Аржентинският състезател потвърди, че от септември насам наистина изпълнява бекхенда си с една ръка. "Възстановяването ми върви по план. Справям се добри във физическо отношение. Внимавам за ръката си и когато тя ми позволи, ще започна да удрям отново здраво".

На въпрос дали е мислил да продължи да играе бекхенда си с една ръка Дел Потро отговори: "Всъщност не. Човек започва да играе по определен начин още от дете. Винаги съм играл бекхенда си с две ръце и е трудно да промениш това. Лично за мен технически е невъзможно да изпълнявам бекхенд с една ръка. По време на тренировки бих могъл, но не и на нивото, на което искам да се върна и да се състезавам".

"Престоят ми у дома ми помогна да оставя съмненията и лошите мисли зад гърба си. Контузията ми се оказа по-сериозна, отколкото очаквахме и понякога си мислех, че повече няма да мога да играя. Дълго време имах тези съмнения за кариерата си. Имах желание да играя отново и затова ми трябваха тези операции. Сега най-лошото е в миналото", допълни шампионът от US Open през 2009 година.

Дел Потро е готов отново да започне от нулата, като за целта ще търси и нов треньор. Предишният - Франко Давин, започна съвместна работа с Григор Димитров. "Сега съм концентриран върху възстановяването си, а не толкова върху треньора. Имам списък с няколко имена, но най-важното е да съм в състояние да играя. Ако ръката ми е даде знак, че е готова за Австралия, ще ихрая. Не мога да кажа конкретна дата обаче - всичко се решава ден за ден. Когато гледаш тенис по телевизията, няма как да не ти липсва. Много от колегите ми ме подкрепиха - Федерер, Джокович, Мъри. Всички се интересуват кога ще се върна", коментира аржентинецът.