След като не спечели победата в Гран При на Чехия и дори не стъпи на подиума, световният шампион Марк Маркес даде най-добро време на днешните тестове на пистата в Бърно. Втори бе Хорхе Лоренсо на 0,155 сек., а трети - победителят от състезанието Дани Педроса на 0,603.

След като пропусна да вземе първата си победа за сезона в неделя, пилотът на Movistar Yamaha MotoGP Хорхе Лоренсо бе най-бърз и на върха през по-голямата част от деня. Накрая обаче завърши втори. Той и неговият съотборник Валентино Роси се фокусираха върху сегашните си мотоциклети, но с нови прототипи двигатели. Програмата им предвиждаше двамата да се разменят да карат един и прототип през деня, като се сменят само обтекателите. Роси бе на мотоциклета, когато към 16 ч. се изля порой на пистата.

Пилотите на Repsol Honda окупираха първа и трета позиция. Световният шампион Маркес бе първият пилот тази сутрин с байка за 2014 г. Той даде време 1:55.411, което е по-добро от постижението му за първа позиция в събота. Победителят в състезанието Дани Педроса стана 3-и, като двамата пилоти на Honda работиха по тазгодишните си мотоциклети, както и с леко преработената версия на машината за сезон 2015,  която вече бяха тествали на Бърно след Гран При на Германия, преди лятната пауза.