Преди три години Алберто Контадор бе в болница в кома вследствие на мозъчен тумор след падане на състезание. Днес 24-годишният испанец в победител в най-престижното колоездачно състезание в света - Обиколката на Франция.

Младият испанец призна, че се е възхищавал от победите на седемкратния шампион в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг. Армстронг се възстанови от рак на тестисите преди да спечели за седми пъти поред Обиколката на Франция от 1999 година.

"Това, което се случва с мен е лудост. Преди две години бях в болница. Фантастично е, че се върнах отново в колоезденето", каза Контадор.

Испанецът добави, че докато е лежал в болничното легло е чел книгата на Армстронг - "Моето пътуване обратно към живота", в която той обяснява за неговото заболяване.

"Ние не виждаме смърт в победата, но е истина, че Ланс е пример за мен. Четях неговата книга, когато бях в болницата. Това ме мотивира. Той беше в колата след мен по време на бягането по часовник в събота", добави Контадор.

Испанецът оглави класирането след 16-ия етап, когато временният лидер Михаел Расмусен от Дания бе уволнен от своя тим "Рабобанк" и изваден от Обиколката на Франция заради неявяването си на няколко допинг-теста.

"Има нещо подобно между мен и Армстронг, но той е спечелил седем пъти Обиколката на Франция, а аз едва - един път", завърши Контадор.