Казахстан е все по-близо до исторически полуфинал за Купа "Дейвис". Националният отбор на страната си осигуриха предимство от 2-0 победи срещу Австралия на тревните кортове в Дарвин.

Първата ракета на домакините Михаил Кукушкин донесе първата точка за Казахстан след като не даде дори сет на младока Танаси Кокинакис, надигравайки го с 6:4, 6:3, 6:3 след малко над два часа игра.

Срещата започна с предимство за Кукушкин, който реализира пробив още в третия гейм, а след това съумя да запази предимството си до края и затвори откриващата част в своя полза. Световният №63 отново спечели подаването на Кокинакис на старта на втория сет и макар този път да допусна рибрейк за 3-3, той отново проби в седмия и деветия гейм и малко по-късно вече водеше с 2-0 сета.

Кукушкин обаче нямаше никакво намерение да спира до тук и откри по впечатляващ начин третата част, увеличавайки серията си до шест поредни гейма, след като спечели първите 12 разигравания и набързо поведе с 3-0. Въпреки, че отрази три поредни мачпойнта в осмия гейм, Кокинакис така и не успя да спре Кукушкин, който уверено затвори мача в своя полза с гейм на нула.

Изоставайки с 0-1 след първия мач на сингъл, отборът на Австралия разчиташе на Ник Кирьос да изравни резултата, но 20-годишната звезда на домакините не успя да зарадва своите сънародници и допусна изненадваща загуба с 6-7(5) 7-6(2) 6-7(5) 4-6 от световния №115 Александър Недовесов.

Откриващите два сета преминаха изцяло под доминацията на сервиращите, които не допуснаха да се стигне дори до възможност за пробив в своите подавания. Напълно логично се стигна до два тайбрека, като представителят на Казахстан измъкна първия със 7-5 точки, а във втория Кирьос съумя да изравни резултата след успех със 7-2.

Изгряващата звезда на Австралия имаше чудесна възможност да поведе с 2-1 сета, след като сервираше за спечелването на третата част при 5-4, но Недовесов върна пробива в последния възможен момент и малко по-късно измъкна тайбрека със 7-5 точки. Световният №115 проби съперника си още в самото начало на четвъртата част и комфортно задържа предимството си до края и след 2 часа и 36 минути игра приближи Казахстан до крайната победа.