Футболните власти на полуостров Крим поискаха УЕФА да им даде квоти за участие на местните отбори в европейските клубни турнири, съобщи президентът на Футболната федерация на Крим Николай Гостев пред агенция ТАСС.

Днес анексираната от Русия територия беше посетена от делегация на УЕФА начело с членовете на изпълкома Франтишек Лауринец и Мирча Санду, която инспектира работата и изграждането на лигата там. Както е известно, анексирането на полуострова от Русия не е признато от международното право и следвайки тези принципи, УЕФА приема Крим като територия на Украйна. Предвид фактическата невъзможност обаче на украинците да управляват футболните отбори, централата в Нион реши да създаде независима федерация, която да управлява футболните процеси.

"Ние провокирахме инициативата да ни се дадат квоти за европейските турнири и хората от УЕФА обещаха, че ще предадат нашето желание по-нататък," каза президентът на местната федерация. Той добави, че представители на ръководената от него организация може да бъдат поканени на конгреса на УЕФА във Виена на 24 март. През есента три клуба от Крим участваха в една от двете южни трети лиги на Русия, но УЕФА суспендира участието им. Три месеца по-късно обещаното изграждане на лига в Крим с 8 отбора все още не се е случило.