"Рафаел щеше да се срине на US Open, той просто не беше готов за натоварванията и физически изискващите петсетови мачове в Ню Йорк", заяви д-р Анхел Руис Которо, който ръководеше възстановяването на Надал от контузията в дясната му китка.

Втората травма на испанеца за сезона го извади от Мастърсите в Торонто и Синсинати и Откритото първенство на САЩ, като и в трите турнира Матадора трябваше да защитава трофеи. Отказването на Надал вчера маркира едва четвъртия случай в Откритата ера на тениса, в който шампионът няма да може да се се бори да дублира титлата си от US Open. Рафа пък никога не е успявал да защити свой трофей на твърда настилка, макар да има 16 такива.

"Имахме максимум три седмици да го вдигнем за турнира в Ню Йорк и времето не ни стигна - обясни Которо. - Намираме се на финалната права, но той не е готов за формат в три от пет сета. На US Open натоварването върху китката ще започне от първата точка и няма да приключи до последната".

Самият Надал показваше във Фейсбук снимки от подготовката си, където тренираше с обездвижваща шина на дясната ръка и удряше главно форхенди, сервиси и волета, докато от бекхенд подсичаше топката.

"Рафа през цялото време осъзнаваше, че има вариант да не играе на US Open - продължи доктор Которо. - Той правеше всичко възможно всеки ден, надяваше се да е готов, но ето, че не е на 100%. Продължаваме възстановяването с почивка и физиотерапия, ще направим още изследвания в следващите няколко дни. Трябва ни още време, за да може травмата да отшуми напълно".