Нико Розберг спечели четвъртата си поредна първа позиция през този сезон след като успя да победи своя съотборник в екипа на Мерцедес, Люис Хамилтън на легендарната писта "Спа".

Третото място остана за Себастиян Фетел с Ред Бул, а четвърти се нареди Фернандо Алонсо с Ферари. Даниел Рикиардо (Ред Бул) зае пето място, следван от Ботас (Уилямс), Магнусен (Макларън), Райконен (Ферари), Маса (Уилямс) и Бътън (Макларън).

Квалификацията започна както се очакваше на мокра писта. Пилотите излязоха на пистата веднага с гуми интермедия, защото мнозина очакваха да завали отново. Хамилтън поведе след първите опити въпреки грешка на Автобусната спирка. Съотборникът му в екипа на Мерцедес, Нико Розберг се нареди втори, докато Рикиардо и Ботас записаха трето и четвърто време. С гуми за мокро Алонсо бе пети.

Дъждът се засили в началото на втората част, като особено интензивен той бе на старт-финалната права. Това обещаваше предимство за пилотите, излезли моментално на пистата. Въпреки многото излизания от очертанията на пистата, пилотите се опитваха да вземат всичко от новите си гуми интермедия. Хамилтън и Розберг отново бяха начело, разделени на секунда един от друг. Алонсо, Ботас и Райконен заемаха местата от трето до пето преди последните опити, а в дъното оставаха пилотите на Торо Росо, допълнени от Сутил, Бианки, Грожан и Перес. Това означаваше, че за последната част вероятно ще се класират пилотите на Мерцедес, Ферари, Уилямс, Макларън и Ред Бул, което нямаше да е в никакъв случай изненадващо.

Квят все пак успя да подобри сериозно времето си, което постави под напрежение пилотите на топ отборите. В крайна сметка обаче Бътън, който бе най-притеснен от това успя да подобри времето на младия руснак и да го остави първи под чертата. Зад него се наредиха Верн, Перес, Сутил, Грожан и Бианки.

Така утре Розберг ще стартира за четвърти пореден път от първа позиция. Това е седмата победа в квалификацията за Розберг през тази година. С Хамилтън на втора позиция, Мерцедес класира и двата си автомобила на първа редица за първи път от Гран при на Канада.