Бившият футболист на Реал (Мадрид) Мичел Салгадо, който има два спечелени трофея на Шампионската лига с „белия балет" заяви, че пред Лудогорец предстои голямо бъдеще. Той сподели, че някои от играчите в настоящия тим на българския шампион скоро могат да заиграят в отбори от по-големи първенства.

Салгадо е посланик на обиколката на Купата на UEFA Champions League за Сърбия и бе в Белград.

Ето какво заяви Салгадо за сблъсъка между Реал и Лудогорец в Шампионската лига:
Реал (Мадрид) започна трудно сезона. Бяха сменени някои футболисти. Усети се, че няма кой да смени Чаби Алонсо, който напусна отбора. Той вършеше чудесна работа. Началото определено бе трудно. Отборът изпитваше сериозни затруднения в някои мачове и загуби точки в първенството. През последния месец се вижда подобрението в отбора, който постигна значително по-добри резултати. Мисля, че вече виждам истинските способности на Реал. Лудогорец изигра най-добрия си мач срещу "кралете". Най-важното обаче за столичани е, че накрая спечелиха трите точки и футболистите си свършиха работата. Сега на Реал му предстоят два мача срещу Ливърпул. Ако те бъдат спечелени, отборът ще си гарантира класирането за следващата фаза на турнира, а това ще позволи в последните два мача някои играчи да получат почивка. Това е много важно, защото сезонът е дълъг.

Видя ли добри неща в играта на българския шампион Лудогорец? Какво ти направи впечатление?
Аз имам приятел в България и разговарях с него за Лудогорец и за това, което отборът постигна през последната година. Пред Лудогорец предстои голямо бъдеще. Някои от тези играчи могат да играят в по-големи отбори в съвсем близко бъдеще. Дани Абало бе дете, когато аз играех в Селта (Виго). Аз го познавам от неговия престой там. Радвам се, че успя да отбележи гол за Лудогорец срещу Ливърпул. Той е добър футболист. Пожелавам му да вкара още голове.

Една година игра в Селта с Любослав Пенев. Какво е мнението ти за него?
Любослав Пенев бе голям играч. Той бе основна част от състава, който направи един много силен сезон (1998-99). Това бе един от най-силните такива в историята на Селта (Виго). Много трудно може да бъде намерен друг нападател като него. Играеше много силно с груб към вратата. Той има много силен характер на победител. Той е борец. Успя да се пребори и с рака. Пенев е вдъхновяваща личност, която може да бъде само за пример. Не го познавам като треньор. Познавам го като играч и като човек. Мисля, че всеки един млад играч трябва да има огромно желание да бъде трениран от Любослав Пенев. Той е победител и притежава ноу-хауто. В същото време е голям мотиватор и смятам, че ще се справи много добре на начело на националния отбор на България.

Кой е най-добрият български футболист, който си гледал?
Трудно е да кажа. България имаше много добър отбор, когато завърши на четвърто място на Световното първенство в САЩ. Този отбор си заслужаваше да бъде гледан с (Йордан) Лечков, (Трифон) Иванов, (Красмир) Балъков. Трудно е да определя най-добрият. За мен най-добрият е Любослав Пенев, защото ми е приятел.

Не казахте нищо за Стоичков?
Стоичков е специален играч, не защото играеше в Барселона. Харесвам го като играч. Той бе много агресивен. Стоичков бе треньор и на Селта. Христо е със специален характер и е един от най-добрите футболисти в историята на българския футбол. В това няма съмнение.