Поне 50 фирми са заявили готовност да участват в из­дръжката на ЦСКА. Те са готови да дават суми от порядъка между 30 000 и 120 000 лева на година. До вчера техният брой бе 52, но е твърде възможно да нарасне. Само от тях клубът би могъл да си осигури около 5 милиона лева на година. За своята подкрепа обаче те поставят само едно условие - "Титан" да не участва в управлението на клуба - нито пряко, нито косвено чрез свои хора. Сред тези компании е и един мощен германски строителен консорциум.

Засега е планирано 7 едри бизнесмени да държат акции­те, но техният брой може да падне на 5 или 6. Именно те ще осигурят 10 милиона лева веднага, чрез които клубът да погаси най-спешните си задъл­жения - към НАП, заплати на служители и други. Между се­демте инвеститори има два­ма водещи индустриалци.

Според вестник "Меридиан мач" украинският милиардер Константин Жеваго е тайният купувач на ЦСКА. Той ще бъде основен спонсор на "армейците". Представителят на милиардера за България Виктор Деменюк ще движи нещата.

Днес ще продължат разговорите между Александър Тодоров, който представлява групата "Червени шампиони", и Иво Иванов, за подписването на предварителния договор за продажбата на ЦСКА. Това вероятно ще стане днес, след като вчера възникнаха допълнителни подробности за доуточняване. Но според двете страни процесите са необратими и връщане назад няма.

"Предварителен договор все още няма", заяви вчера в 19:00 пред "Тема Спорт" Александър Тодоров, който ще е изпълнителен директор на ЦСКА в следващата около ед­на година и ще подписва всич­ки документи.

Засега бившият президент на ЦСКА Александър Томов да участва под каквато и да е форма в управлението на клу­ба - нито ще дава пари, нито ще управля­ва. Но той демонстрира активност и вероятно има някакъв дългосрочен план, защото именно Томов е човекът, който е преговарял с част от хората, които ще финансират ЦСКА.

С покриването на огромна част от задълженията клубът ще избегне опасността да започне първенството с минус 6 точки. Освен това ЦСКА ще се надява на амнистия от УЕФА заради отказа си да уча­ства в Лига Европа през този сезон. Червените са на мнение, че могат да избегнат евентуално наказание за ли­шаване от право да уча­стват в евротурнирите за срок между една и три годи­ни. Юристите смятат, че има не малка вероятност та­зи санкция да не бъде приложе­на, за което ще представят и съответна солидна аргумен­тация. Тук обаче ще се наложи и съдействие от страна на БФС.