Президентът на БФХГ Илиана Раева е доволна от представянето на българските гимнастички на Световната купа в Лисабон. Ансамбълът за жени спечели сребърен медал на финала на два обръча и три чифта бухалки, а Мария Матева се класира шеста на обръч и седма на бухалки на финалите на отделните уреди.

"Много съм доволна от представянето на целия отбор като цяло - ансамбъл и индивидуално жени. Доволна съм и от отзивите за ансамбъл девойки. Бихме могли да искаме повече, но все пак сме в началото на сезона. Ансамбълът успя да навакса в класирането в многобоя след грубите грешки в първото изиграване с ленти след много силна и категорична игра на обръчи и бухалки. Това показва рутина, психическа устойчивост, силна воля и класа. Грешките трябва да бъдат правилно анализирани. Сребърният медал и силната игра на финалите доказва, че този отбор умее да се абстрахира от грешките и да възкръсне с подобаваща силна игра", заяви Раева в интервю за сайта на българската федерация.

"Щастлива и доволна съм от представянето на Мария и Невяна. Двете показаха голямо израстване и силни, оригинални и конкурентни съчетания. Участието на Мария Матева на два финала в тежката конкуренция, както и още по-доброто й представяне там, говори, че пътят е верен. Убедена съм и вярвам, че тепърва ще се радваме на още по-добри резултати от двете", добави Раева.

"Коментарите на специалистите в Лисабон за ансамбъл и индивидуално жени са повече от оптимистични. Трябва много да се работи за отстраняване на недостатъците и натрупване на сигурност в изпълненията, както и за чистота и артистичност. Ансамбъл девойки е с едно от най-сложните съчетания. Момичетата допуснаха груби грешки и на трите изпълнения, но това е първото им излизане на международен килим с елита на света. За твърде краткото време, което работят, ще кажа, че направиха много и вярвам, че през оставащите дни до Европейското първенство ще успеят да стигнат желаната форма. Поздравявам състезателките и треньорите и им желая това участие и резултати от Световната купа в Лисабон да е трамплин към нови успехи, медали и творчески устрем", коментира още президентът на БФХГ.