Общинските съветници на Бургас решиха в бюджета на Общината да бъдат заложени 30 000 лева за изграждането на паметник на първия български олимпийски шампион Никола Станчев в родното му село Твърдица. Предложението бе направено от общинския съветник на СДС-Бургас Вълчо Чолаков.

„Благодарим на СДС-Бургас, в лицето на Вълчо Чолаков, както и на всички общински съветници, които подкрепят нашата инициатива в село Твърдица да бъде издигнат паметник на един от най-големите български спортисти", заяви кметът на село Твърдица Сотир Йовчев.

Сотир Йовчев е председател на Инициативния комитет, който се е заел с каузата в село Твърдица да бъде издигнат паметник на един от големите български спортисти.

За цялостното завършване на проекта са необходими общо 45 000 лв., но от Инициативния комитет се надяват останалите средства да бъдат събрани с помощта на дарения.

„Обръщаме се с молба към всички родолюбиви българи, фирми и институции, които уважават родния спорт и желаят да подкрепят тази инициатива. Ще им бъдем благодарни от все сърце", каза председателят на Инициативния комитет Сотир Йовчев.

Паметникът ще представлява бронзов монумент с височина 2,3 метра поставен върху гранитен блок. Изготвянето му е възложено на младия скулптор Добрин Иванов Вътев, а самият проект е дарение от архитект Малина Антова.

До момента Българската федерация по борба, със съдействието на г-н Янчо Патриков и председателя на федерацията г-н Валентин Йорданов, са превели по сметката на Инициативния комитет сумата от 1 000 лв.

Съпричастност и готовност да дарят средства за изграждане на паметника са заявили и известни спортни деятели от Бургас.