Временният селекционер на младежкия национален отбор по футбол Павел Панов даде днес пресконференция преди мачовете с Естония (3 септември) и Дания (9 септември), с които завършва кампанията при 21-годишните.

Панов ще завърши квалификациите след оставката на Михаил Мадански миналата година, а за новия цикъл, в който ще участват основно наборите 1994 и 1995, ще се решава след жребия.

"Нямам уговорка да водя отбора и след тези два мача, а съм тук, защото новият селекционер не е избран. Втората причина е, че познавам всички млади играчи от всички набори заради работата ми като технически директор в БФС и третата е, че имам нужния лиценз, за да водя младежкия отбор, обясни Панов на пресконференция днес.

"Момчетата са здрави. Тренират добре. Заминаваме за Естония, за да търсим успех. Имаме информация за техния отбор. Завършихме злощастно 1:1 с тях като домакин. Доста корав съперник. Възможностите ни са такива, че можем да търсим краен успех", допълни той. За Панов това не е първи опит с младежки отбори, тъй като преди близо 16 години също води 21-годишните.

"Имам мнение кой да бъде треньор, но не знам дали ще ме питат и дали ще ме послушат. Така че няма да препоръчвам никого, и без това имаше доста кандидатури, но вероятно ще се мисли през декември или януари", каза още легендата на Левски.

Той добави, че от групата няма хора със сериозни травми, но някои футболисти имат все пак леки оплаквания. Сутринта не е тренирал единствено Александър Василев от Лудогорец, който снощи игра срещу Берое и цяла нощ е пътувал до София. Отборът ще направи още едно занимание днес от 18.00 часа на терена на комплекс "Царско село" и утре рано сутринта около 5,30 часа ще отпътува за Талин.

"Резултатите на този младежки отбор не са добри, но като качества има много млади и талантливи играчи, отговорно го заявявам. И от тях може да се изгради един доста добър национален отбор. В какъв състав ще бъде този отбор, ще стане ясно от работата на новия треньор. Но знаете, че набор 95 участва на финалите в Унгария и именно затова и треньорът им Александър Димитров е прiвлечен в щаба в момента.

Панов отбеляза, че общо девет души, които са били част от младежкия отбор, сега не са в групата, а голяма част от тях са част от първия състав на България. Братята Георги и Илия Миланови, Симеон Славчев, Тодор Неделев са част от този отбор. Централният бранител на Лудогорец Георги Терзиев пък е освободен заради контузия, която е получил по време на епичния мач на отбора си със Стяуа в квалификациите за място в Шампионската лига. Терзиев е преминал ядрено-магнитен резонанс, но е преценено, че заради здравето му е по-добре той да не играе.

След три поредни загуби младежите на България са с 8 точки в група 2. Дания и Русия единствени имат шансове за първото чясто, като скандинавците водят с 20 точки, една повече от 2-ия в подреждането руски състав. Естония също е с 8 точки, а двата отбора завършиха 1:1 в Ловеч в първата среща.