Къде ще кара Фернандо Алонсо през следващата година все още не е ясно. Испанецът все още не е обявил своите планове, въпреки че те били конкретни. Според Ален Прост, както и според мнозина други експерти в падока целта на Алонсо била да кара за отбора на Мерцедес, но тъй като местата там за следващата година са заети, за него оставали две възможности: да отиде в Макларън-Хонда или да си вземе една година почивка преди да се присъедини към Мерцедес през 2016 г. Според Прост обаче и двете възможности имали своите сериозни недостатъци.

„Ако отиде в Макларън, там ще трябва да остане повече от години и да бъде пределно мотивиран", обяснява Прост пред испанския AS. „А там ще му бъде пределно трудно да започне да печели още от първата година".

Година почивка също криела своите трудности. Прост познава ситуацията от 1992 г. когато пропусна целия сезон, за да се присъедини през 1993 г. към Уилямс.

„Единственият начин нещата да се случат е, ако той знае какво ще прави през 2016 г. и е подписал с Мерцедес. Такъв бе случая при мен с Уилямс".

За Прост годината при сър Франк му донесе четвъртата титла в кариерата. Други пилоти като Жак Вилньов (през 2005 г.) и Михаел Шумахер (2010 г.) не успяха да се справят толкова добре при завръщанията си във Формула 1. Именно затова Прост смята, че подобен ход от страна на Алонсо може да е рискован.

„В подобен случай човек трябва да е добре подготвен. Ако не прави нищо със сигурност ще загуби и от техническа гледна точка, и от физическа. И после ще му бъде много трудно. Технологията няма да се промени стремглаво за тази една година, но човек няма да е толкова добър, колкото ако практикува все състезателен уикенд".