Рено е на крачка от закупуването на Лотус. Очаква се това да се случи следващата седмица, което означава, че френската компания отново ще бъде в спорта като цял заводски отбор, какъвто беше в последния такъв период между 2002 и 2010 г.

Рено ще закупи 65% от Лотус на цена от 65 милиона паунда. Жерар Лопес, който понастоящем е собственик на Лотус и държи мажоритарния пакет от акциите, ще запази дял в новия екип, като по всяка вероятност става въпрос за 25%.

Останалите 10% ще бъдат за Ален Прост, който е посланик на Рено. За понеделник имало насрочена среща, на която ще бъдат обявени бъдещите планове на Рено и след това ще бъдат подписани всички необходими документи. Сделката ще включва пълно спонсорство от страна на Рено, като според информацията босът на компанията Карлос Гон е одобрил годишен бюджет, който е съизмерим с тези на Мерцедес и Ред Бул.

Интересна ще е ситуацията по отношение на пилотите, тъй като сегашните състезатели Ромен Грожан и Пастор Малдонадо имат договори и за следващия сезон. Очаква се Грожан като французин и по-добре представящ се да запази мястото си, докато с Малдонадо ще се преговаря. Рено ще използва базата на Лотус в Инстън, където съоръженията са нови и модерни - CFD, въздушния тунел и симулаторите.

Доскоро водени са били преговори и за закупуването на Форс Индия, но липсата на добра базата и инфраструктура се е оказала решаваща. Не е изключено все пак ако сделката с Лотус се провали в последния момент, Рено отново да се обърне към тима на Виджай Маля.