Шампионът на Испания Барселона записа нова победа в голямото дерби с Реал. Каталунците се наложиха с 3:1 насред Мадрид, като по този начин се изравниха с големия си съперник на върха на класирането в Ла Лига.

Карим Бензема изведе Реал с гол от съблекалнята, но след попадения на Алексис Санчес, Шави и Фабрегас Барса стигна до крайното 1:3. Момчетата на Хосеп Гуардиола ще летят за Япония с приповдигнато настроение, като в края на другата седмица ще имат възможността да прибавят нов трофей - този от световното клубно първенство.

Двубоят тази вечер бе очакван с огромен интерес, а любопитното е, че головите машини - Кристиано Роналдо и Лионел Меси не успяха да се разпишат. Това обаче бе единственото общо между двамата в днешния спектакъл. Роналдо изигра един от най-слабите си двубои в Реал, докато Меси бе на познатото високо ниво и участваше в почти всяка по-интересна атака на своя отбор.

С успеха си Барса сложи край на уникалната серия от 15 поредни победи на Реал. Освен това „Кралете” бяха спечели последните си 13 срещи пред родна публика, преди да изпитат поредното разочарование от загубата в „Ел Класико”. В ложите на стадиона пък камерите показаха най-добрият испански тенисист Рафаел Надал, който е изявен фен на Реал. За жалост на Рафа обаче този път и той не донесе късмет на мадридчани.

 

Двубоят на "Сантяго Бернабеу" започна фантастично за домакините от Реал, които откриха резултата още в 22-ата секунда! Виктор Валдес допусна брутално груба грешка и подари топката на Ди Мария, който се опита да подаде към Бензема. След поредица от рикошети топката все пак стигна до французина, който от 4-5 метра откри резултата, реализирайки 8-ия си гол от началото на сезона в "Ла Лига".

Още в 6-ата минута Барса можеше да върне попадението. Серхио Рамос "върна жеста" и се подхлъзна в най-неподходящия момент, подарявайки топката на Лионел Меси. Аржентинец напредна няколко местра и стреля опасно по земя, но със сетни усилия Касияс изби в корнер.

Интересните моменти на "Сантяго Бернабеу" не спираха и в следващите минути Бензема и Роналдо отправиха точни удари, но този път Валдес се намесваше адекватно.

Реал бе изключително близо до втори гол в 25-ата минута. Бензема подаде към Роналдо на границата на полето и португалецът моментално шутира, вместо да подаде на останалия абсолютно сам Ди Мария.

С всяка изминала минута Барса владееше все повече топката и започваше да притиска домакините в половината им. Точно след половин час игра геният на Лео Меси отново блесна. Аржентинецът направи страхотен пробив през центъра на терена и изведе Алексис Санчес, който от границата на полето с точен удар в долния десен ъгъл не остави шанс на Касияс - 1:1.

До края на първата част темпото се запази високо, но нови голови положения нямаше.

Барселона започна силно второто полувреме и стига до втори гол в 53-ата минута. Шави отправи силен удар от около 25 метра, топката рикошира в крака на Марсело и излъга коварно Касияс - 1:2. Минутки по-рано Роналдо стреля силно от свободен удар, но топката попадна право в ръцете на Валдес.

Жозе Моуриньо реагира моментално на попадението и пусна в игра Рикардо Кака за сметка на Месут Йозил.

Оказали се напред в резултата, футболистите на Хосеп Гуардиола започнаха да разиграват още по-спокойно. В 61-ата минута Меси изведе в коридор Санчес, чийто удар бе спасен от Касияс. Секунди по-късно и Меси бе близо до гол, но ударът му мина на сантиметри в аут.

В 65-ата минута Реал можеше да изравни сякаш от нищото, но с уникален пропуск се отчете голмайстора на тима Кристиано Роналдо, който не успя да се разпише от 3-4 метра фронтално срещу вратата.

Бруталният пропуск на португалеца бе моментално наказан от Барса. Буквално в ответната атака Дани Алвеш пусна отличен пас към Фабрегас, който с летящ плонж направи резултата 1:3, реализирайки осмия си гол от началото на сезона в "Ла Лига".

От тук до края Реал наложи хаотичен настиск, който по никакъв начин не затрудни отганизираната защита на Барса. Карим Бензема отправи един опасен удар, но топката излезе на около метър в аут.

Десетина минути преди края Гуардиола "затвори" тима си, като пусна в игра Кейта за сметка на Фабрегас.

5 минути преди края на редовните 90 бърза контра на Реал завърши с точен удар на Кака, но Валдес демонстрира рефлекс и спаси с една ръка, в опит да изкупи грешката си от 22-ата секунда.

В последните минути играта на Реал тотално рухна и Барса можеше да вкара още гол-два, но в заключителните моменти гостите действаха разколебано. В крайна сметка 1:3 за Барса и нов грандиозен успех на тима в "Ел Класико".

РЕАЛ МАДРИД - БАРСЕЛОНА 1:3

1:0 Бензема (1')

1:1 Санчес (30')

1:2 Шави (53')

1:3 Фабрегас (66')

РЕАЛ МАДРИД (4-2-3-1): Касияс, Коентрао, Рамос, Пепе, Марсело, Ласана Диара (62' Кедира), Алонсо, Ди Мария (68' Игуаин), Йозил (58' Кака), Роналдо, Бензема

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Валдес, Дани Алвеш, Пуйол, Пике, Абидал, Шави, Бускетс, Иниеста (89' Педро), Меси, Фабрегас (69' Кейта), Санчес (84' Вия)

Главен съдия: Давид Фернандес Борбалан

Жълти картони: Алонсо, Ласана Диара, Пепе, Рамос (Реал Мадрид), Санчес, Меси, Пике (Барселона).