Барселона надигра Арсенал в 1/8-финален мач-реванш в Шампионската лига.

В първата среща между двата тима лондончани загубиха от каталунците с 0:2, което до голяма степен предопределяше крайния победител в сблъсъка.

Днес "блаугранас" отново спечелиха, този път с 3:1, след попадения на Неймар, Суарес и Меси. Точен за Арсенал бе Елнени.

Арсенал излезе с атакуваща формация в срещата. Мениджърът на "артилеристите" Арсен Венгер се надяваше тимът му да спре нападателите на Барселона, които демонстрират убийствена ефективност.

Звездата на испанския гранд - Лионел Меси знае доста добре как се наказва съперникът. В 5 изиграни мача срещу лондончани, преди началото днес, аржентинецът се бе разписвал цели 8 пъти. Срещу всички британски състави, срещу които се е изправял, Лионел има средна успеваемост от над 0,5 попадения. Това прави „артилеристите" негови истински любимци.

Всички голове на Меси срещу Арсенал всъщност бяха вкарани в само три срещи, като той се разписа цели 4 пъти през 2010-а, други негови две попадения бяха отново в един мач - през следващия сезон, а в миналия сблъсък с подопечните на Венгер, Меси разруши мита за непробиваемия Чех, разочаровайки го на два пъти.

Днес Меси вкара само веднъж, но пък бе причината съотборниците му в атака да разполагат с цялата свобода, която им е необходима.

Първото полувреме предложи интересни моменти както пред вратата на гостуващия състав, така и пред тази на домакините.

За каталунците всичко бе ясно. Те разчитаха на Лионел Меси да ангажира възможно най-голям брой защитници на съперника, за да могат да бъдат освободени пространства за Неймар и Суарес.

В същото време лондончани залагаха на контраатаки, преминаващи през част от най-бързите състезатели на тима.

Чрез Йозил, акциите на "артилеристите" достигаха до нападателите, но там завършващите удари не бяха много.

В 19-та минута тактиката на Барса сработи. Меси дръпна двама бранители около себе си, Суарес открадна една топка и я пренасочи мигновено към Неймар, който с техничен изстрел откри резултата, а до голяма степен разочарова и последните фенове на съперника, запазили надежди, че нещо все пак е възможно да се случи в полза на любимците им днес.

Шест минути след почивката обаче Елнени изпробва шанса си с плътен удар от средна дистанция и изненада съперника с гол за 1:1.

Акробатично изпълнение на Луис Суарес в 65-ата минута сложи точка на спора, като с гола си за 2:1 уругваецът връчи успеха на отбора си и заслужено го класира в следващата фаза от надпреварата.

Крайното 3:1 оформи Меси, който все пак не пропусна да се разпише срещу "любимия" си опонент в 88-ата минута.

Ето и стартовите състави на двата тима, с които те започнаха днес:

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Матийо, Алвеш, Алба, Масчерано, Иниеста, Ракитич, Бускетс, Меси, Суарес, Неймар

АРСЕНАЛ: Оспина, Монреал, Кошиелни, Паулища, Белерин, Йозил, Фламини, Ел Нени, Санчес, Уелбек, Иуоби

Съдия: Сергей Карасев

Стадион: "Камп Ноу"