Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата.. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1977/78 година.

1978 година: ЛИВЪРПУЛ (АНГЛИЯ) - БРЮЖ (БЕЛГИЯ) 1:0

През този сезон в най-силния клубен турнир английският Ливърпул печели втората си поредна купа. След като вече са вдигнали трофея с победа 3:1 над германския Борусия (Мьонхенгладбах), сега „червените" от „Анфийлд" отново правят това с успех във финала срещу белгийския Брюж - 1:0. Футболна Европа продължава да е „под робство" на отборите от Острова, което ще продължи още цели четири години. Обичайният български представител в надпреварата ЦСКА е заменен от новия шампион - Левски-Спартак. „Сините" стигат до 1/8-финалите.

ПЪРВИ КРЪГ: ЛЕВСКИ-СПАРТАК РАЗБИВА ПОЛЯЦИ, ПАНОВ И ЗАБРАНЕНИЯТ ЗА ФУТБОЛ В БЪЛГАРИЯ КИРИЛ МИЛАНОВ НАД ВСИЧКИ

Левски-Спартак (София) се завръща на голямата сцена, а съперник на „сините" в първия кръг за КЕШ е първенецът на Полша - Шльонск (Вроцлав).

Първият мач е на 14 септември 1977-а година, а трибуните на стадиона в „Герена" се пълни до краен предел. Главният рефер от СССР Валентин Липатов извежда двата отбора под бурните аплодисменти на ентусиазираната публика. „Сините" са в състав: Стефан Стайков, Пламен Николов, Иван Тишански, Стефан Аладжов, Димитър Енчев, Тодор Барзов, Войн Войнов, Йордан Йорданов, Кирил Миланов, Павел Панов и Георги Тодоров.

Левски-Спартак започва с преса на съперника и неспирни атаки към вратата на Калиновски. Натискът на домакините дава резултат още в 18-ата минута, когато точен е Павел Панов. „Сините" са неудържими през първото полувреме, а поляците не знаят къде се намират. Левскарите нанасят смъртоносния си удар точно преди почивката. Два бързи гола на Кирил Миланов в 40-ата и 42-ата минути бързо слагат край на спора в тази среща, а до голяма степен и в целия сблъсък между българския първенец и Шльонск.

Футболистите на Иван Вуцов са на висота и в реванша. Павловски дава надежда на тима от Вроцлав с попадение в 21-ата минута. За да блесне за пореден път геният на Павел Панов. Острието на Левски-Спартак матира домакините в 28-ата и 57-ата минути и праща „сините" на 1/8-финалите. Копицки в 75-ата минута изравнява за крайното 2:2, но никой в щаба на българите не съжалява за изпуснатата победа и в Полша. Голямата цел е постигната!

Интересен факт е, че легендата на Левски Кирил Миланов играе само в евромачовете, защото има доживотна забрана от Милко Балев да участва в срещите от българското първенство. Наказанието идва, след като Миланов пребива на празненство футболиста на столичния Локомотив Йордан Стойков след финала за Купата на Съветската армия през същата година. Стойков дори изпада в безсъзнание...

Павел Панов пък определя един от головете си срещу поляците за най-красив в своята успешна кариера. Ето какво казва той пред в. „24 часа" години след големия мач на Левски: „Най-красивият ми гол може би е този срещу Шльонск. Стойността му е още по-висока, защото го вкарах с десния крак. Стана доста красиво. Направих двойно подаване с Кирил Миланов, прехвърлих централния защитник Жмуда с левия крак и извън границата на наказателното поле с десния от въздух завърших във вратата. Аз не знаех къде отива топката, още по-малко техният вратар (смее се)".

И още един любопитен факт - Шльонск става едва вторият отбор, който е елиминиран от Левски-Спартак в турнира. Първият се казва Юрогорден (Швеция).

1/8-ФИНАЛИ: „СИНИТЕ" МЪЧАТ АЯКС, СИН НА „ЧЕРВЕНА" ЛЕГЕНДА ИГРАЕ ЗА ЛЕВСКИ-СПАРТАК, МИЛАНОВ СЕ СБОГУВА С ФУТБОЛА, ПАВЕЛ ПАНОВ СЪС СЧУПЕН КРАК

Българският шампион се изправя в следващия кръг срещу 3-кратния носител на трофея в турнира - Аякс (Амстердам). Двубоите са повече от интересни. Не само като игра на терена, а и заради факта, че дебют за „сините" прави синът на легендата на ЦСКА Иван Колев - Юлиян. И още - Павел Панов чупи крак, а реваншът с холандците е последен мач във футбола за легендарния Кирил Миланов.

Аякс повежда на стадион „Васил Левски с 2:0 с попадения на Геелс в 30-ата минута и Еркенсен в 79-ата. Почетното попадение за „сините" бележи Войн Войнов от дузпа в 81-ата минута.

Ето какво си спомня за драмите с Юлиян Колев тогавашният треньор на Левски - Иван Вуцов:

„Чакахме до последно да получим бележка от Градския комитет на партията, че Колев има право да играе. Футболистите вече си връзваха обувките, когато в съблекалнята влетя председателят на Левски Борислав Лазаров, целият зачервен, с нареждането: „Вади Юлиян от състава!". Аз само дето не припаднах и отсякох: „Няма!". „Изваждай го, защото и двамата ще изхвърчим. Няма да си намерим място в София. Не знаеш на какво ниво се водят войни за този човек", ми отвърна Лазаров. За да не оставя на никого време за реакция, по най-бързия начин изведох отбора на терена. Видях само как Лазаров се хваща за главата, а стадионът изригна заради Юлиян".

*Иван Колев - бащата на Юлиян, говори с Гунди

Освен че пада в мача, Левски-Спартак губи Павел Панов, който чупи крак. А за реванша в Амстердам БКП е непреклонна - Юлиян Колев няма да пътува с отбора!

„Каква непочтеност! Нали вече бе играл, дори да бе нередовно картотекиран, все едно, щяхме да имаме служебна загуба заради първата среща. А така се получи, че признаваме, че е бил нередовен, щом не го пускаме във втората. Разплаках се от безсилие!", откровен е след години Иван Вуцов пред „Тема Спорт".

„Сините" излизат в реванша с Аякс, за който с травми извън строя са още Пламен Николов и Иван Тишански, а наказани - Кирил Ивков и Стефан Павлов. Не помагат и крясъците в съблекалнята на лидера Миланов: „Какво сте оклюмали, бе! Те да не са с пищови на терена!" Байко вкарва последния гол в кариерата си в Амстердам, но той стига само за нова почетна загуба с 1:2.

Така Левски-Спартак приключва участието си за КЕШ, но излиза от турнира с високо вдигната глава.

1/4-ФИНАЛИ: ФИНАЛИСТИТЕ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН ПРОДЪЛЖАВАТ НАПРЕД, АЯКС ОТПАДА ОТ ЮВЕНУТС СЛЕД ДУЗПИ

Ливърпул и Борусия (Мьонхенгладбах), които спорят за трофея през миналия сезон, отново доказват силата си. На 1/4-финалите те се справят съответно с португалския Бенфика и австрийския Вакер.

Английският колос удря лошо Бенфика още в първия мач, в който гостува - 2:1 за мърсисайдци. Нене дава преднина на „орлите" в 13-ата минута, но Ливърпул прави пълен обрат с голове на Джими Кейс и Емлин Хюз. Настоящият и бъдещ носител на най-ценната купа е безмилостен на реванша - успех с 4:1.

Гол на чужд терен праща Борусия (Мьонхенгладбах) на полуфиналите. Вакер печели домакинството си на германците с 3:1. Безценно за Борусия се оказва попадението на Юп Хайнкес в 63-ата минута. Именно този гол праща немците сред най-добрите 4 в Европа, след като резултатът в Германия е 2:0 за домакините. Хайнкес се разписва веднъж и в тази среща.

Отстранилият Левски-Спартак отбор на Аякс се сбогува с турнира за КЕШ след двете битки с италианския Ювентус. Мачовете завършват 1:1, а холандците нямат късмет при дузпите в реванша, изигран на стадиона на „Старата госпожа". Аякс пропилява шанса си, след като изпуска три пъти поред от бялата точка.

В последния 1/4-финал испанският Атлетико (Мадрид) е шокиран от белгийския Брюж, който в последствие стига до мача за трофея. Брюж стига до удобно 2:0 на свой терен, а реваншът е спечелен от „дюшекчиите" с 3:2, което слага край на рейда им в Европа.

ПОЛУФИНАЛИ: БОРУСИЯ НЕ УСПЯВА ДА ВЗЕМЕ РЕВАНШ ОТ ЛЕТЯЩИЯ ЛИВЪРПУЛ, ЮВЕНТУС ИЗПУСКА ГОЛЕМИЯ СИ ШАНС

Финалът от миналия сезон за КЕШ се повтаря в подножието на мача за купата през тази кампания. Борусия (Мьонхенгладбах) приема Ливърпул в първата среща, настървен до краен предел на вземе реванш от англичаните. Вилфрид Ханес открива резултата в полза на домакините в 28-ата минута. Драмата настъпва в последните минути. Дейвид Джонсън изравнява в 88-ата минута. Още в следващата атака Райнер Бонхоф носи успаха на Борусия 2:1.

Никой не може да спаси германците от гнева на Ливърпул в едноименния град. „Червените" са на гребена на вълната и помитат съперника с категоричното 3:0. Рей Кенеди разпечатва Борусия още в 6-ата минута. Кени Далглиш удвоява преднината на Ливърпул в 35-ата. Третият шамар за гостите идва в 56-ата минута, когато точен е и Джими Кейс.

Едва ли има привърженик на Ювентус, който да не съжалява за пропуснатия голям шанс отборът да играе финал за КЕШ този сезон. „Старата госпожа" е на 90 минути от сбъдване на мечтата си, след като печели първата среща с Брюж на Ботуша. Победният гол пада 4 минути преди края на редовното време, герой е Роберто Бетега.

Белгийците обаче шокират Юве още в 3-ата минута на реванша. Фонс Бастийнс матира вратаря на италианците, а това 1:0 за Брюж се запазва до последния съдийски сигнал. Двубоят отива в продължения. В тях късметът е на страната на домакините. Остават едва 4 минути до дузпите, когато халфът на Брюж Рене Вандерейкен хвърля в екстаз феновете по трибуните с най-важния гол в своята кариера.

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ: КРАЛ КЕНИ ДАЛГЛИШ УЗАКОНЯВА ВТОРАТА НА ЛИВЪРПУЛ НА „УЕМБЛИ"

Не е никаква изненада, че силният отбор на Ливърпул, воден от Боб Пейсли, отново намира място на финала. Огромна изненада е, че това прави Брюж. Скромният белгийски тим обаче има голяма фигура на скамейката - наставник е доказалият се специалист Ернст Хапел.

Ливърпул се чувства домакин, защото двубоят се играе на стадион „Уембли" в Лондон. Пред 90 000 „червени" привърженици на трибуните почти целият мач преминава под диктовката на „мърсисайдци".

Номер 1 през първото полувреме е вратарят на Брюж Йенсен, който прави чудеса от храброст под рамката, отразявайки всички удари на развихрилите си футболисти на Ливърпул. След подновяването на играта нищо не се променя - „червените" натискат, белгийците се отбраняват.

Ливърпул бележи победния гол в 64-ата минута. След многоходова атака, топката стига до Кени Далглиш, който я копва над Йенсен от ляво - 1:0! На трибуните ври и кипи, феновете предвкусват Втората!

До края на мача се открива добра възможност за попадение пред Брюж, но нападателят в бяло пропуска. Така Крал Кени коронясва Ливърпул. „Мърсисайдци" защитават титлата си от Рим у дома и затвърждават английското футболно владичество в Европа.

СТАТИСТИКА

10 май 1978-а година, Лондон, стадион „Уембли", 92 000 зрители

ЛИВЪРПУЛ - БРЮЖ 1:0

1:0 Кени Далглиш (64)

ЛИВЪРПУЛ:
Клемънс, Нийл, Томпсън, Хансен, Хюз (к), Кейз (63 - Хауей), Макдермът, Кенеди, Далглиш, Фейърклъф, Сунес

БРЮЖ:
Йенсен, Бастийнс (к), Леекенс, Кригер, Маес (65 - Волдерс), Коолс, Вандерайкен, Кю (58 - Сандерс), Декубер, Сьоренсен, Симоен

СЪДИЯ:
Чарлз Корвер (Холандия)

Пътят на Ливърпул до титлата:

Първи кръг:
Ливърпул се класира директно за следващия кръг

Втори кръг:
Ливърпул - Динамо (Дрезден) 5:1, 1:2

1/4-финал:
Ливърпул - Бенфика 2:1, 4:1

1/2-финал:
Ливърпул - Борусия (М) 1:2, 3:0

Финал:
Ливърпул - Брюж 1:0