Английският шампион Манчестър Сити отпадна от европейските клубни турнири, след като завърши последен в Група Д на Шампионската лига и не успя да се класира дори за участие в Лига Европа.

„Гражданите“ загубиха последния си двубой като гост на Борусия Дортмунд с 1:0 и остават с едва три точки след шестте си мача в „групата на смъртта“.

Единственото попадение в мача отбеляза Юлиан Шийбер в началото на второто полувреме, а през по-голямата част от мача Сити мислеше по-скоро за предстоящото дерби с Юнайтед през уикенда, отколкото за успех днес.

Преди почивката двата тима почти не предприеха излишни рискове и логично липсваха и опасните голови положения пред двете врати. След доста тихи и скучни първи 25 минути, мачът се поотвори.

В 33-ата минута Един Джеко стреля опасно от средна дистанция, но вратарят на Борусия изби в корнер. Три минути по-късно Марко Ройс пропиля и най-сериозния шанс за домакините, след като ударът му срещна гредата.

В началото на втората част Юрген Клоп извади Ройс и пусна Якуб Блашичковски, което се оказа отлична смяна. Полският халф се включи много добре и в 57-ата минута след хубав пробив от дясно пусна остър пас по земя към Юлиан Шийбер, който засече топката в мрежата за 1:0.

Дортмунд пропиля хубав шанс за втори гол две минути по-късно, когато отнови Шийбер се оказа на чиста позиция, но избра да прехвърля Харт и сгреши. В игра за Сити пък се появиха Агуеро и Балотели, което пораздвижи играта им в предни позиции, но гол така и не падаше.

В 67-ата минута Карлос Тевес нахлу в наказателното поле и успя да размине с топка в крака цялата отбрана на домакините, но изстрелът му срещна тялото на Вайнденфелер и излезе в ъглов удар.

В оставащите минути „гражданите“ ставаха все по-незаинтересовани да се борят за обрат и съответно класиране в Лига Европа. Така с усмивка на лицето на Юрген Клоп и отчаян поглед от страна на Манчини, Манчестър Сити се сбогува с европейските клубни турнири през този сезон и завърши кампанията си на последно място с едва три точки и нито една победа в групата.

БОРУСИЯ ДОРТМУНД – МАНЧЕСТЪР СИТИ – 1:0

1:0 – Шийбер (57’)

Борусия Дортмунд:

Вайденфелер, Кирх, Хумелс, Сантана, Шмелцер, Гюндоган, Лейтнер, Гроскройц, Перишич, Ройс (46 Блашчиковски), Шийбер (77’ Левандовски)

Манчестър Сити:

Харт, Майкон, Насташич, Компани, Лескът, Гарсия, Насри (69’ Сабалета), Бари, Синклеър (57’ Агуеро), Тевес, Джеко (65’ Балотели)