Испанецът Роберто Баутиста Агут е първият шампион от АТР 250 турнира Garanti Koza Sofia Open!

Поставеният под номер 1 в турнира победи на финала с  2:0 Виктор Троицки, в отделните части с 6:3, 6:4. Срещата в „Арена Армеец" се игра пред приблизително 7 000 зрители и продължи час и 20 минути.

Поставените под №1 и №2 в схемата имаха по една титла през сезона и това беше първи директен мач помежду им в мъжкия тур, а испанецът определено демонстрира по-качествения тенис в него.

За Баутиста Агут това е общо четвърта титла и втора за сезона, след като през януари той триумфира и в Окланд. Така само той и Новак Джокович имат по два трофея от началото на годината. Шампионът си заработи 250 точки за класацията на АТР и чек за 82 450 евро. За загубилия останаха 150 точки и 43 430 евро. Финалистът Троицки напуска надпреварата със 150 точки и €43 430. 

Трофеят от София бе връчен на Агут от спортния министър Красен Кралев.

Пробив в осмия гейм донесе преднина на Баутиста Агут от 5:3, след което испанецът затвори първата част. Вторият сет започна с три последователни брейка, а водачът в схемата бе първият, който успя да вземе подаването си за преднина 3:1. До края на срещата Баутиста Агут не трепна при свой начален удар и си заслужи триумфа.

„Мисля, че Роберто игра много добре. Беше по-агресивен и поемаше повече риск. Аз самият не бях на 100%. Той започна много добре сезона и напълно заслужи титлата си. Аз бях малко уморен след вчерашния трисетов мач, а той игра и мач по-малко тук, което също има значение", коментира Троицки след срещата.