След като отстрани Григор Димитров от тазгодишния "Уимбълдън", Ришар Гаске продължава на 1/4-финалите в надпреварата, елиминирайки и Ник Кириос.

Ришар надделя над младия австралиец със 7:5, 6:1, 6:7(7), 7:6(6). Така французинът се класира за следващата фаза в Лондон за втори път в кариерата си след 2007 г. Освен това той си върна за Кириос за миналогодишната петсетова загуба във втория кръг на турнира.

Днес обаче Ришар Гаске успя да вземе своето, въпреки че началото не предващаваше такъв развой. Кириос започна двубоя със затвърден пробив. Още в първия гейм Гаске поведе с 40-15, но с три поредни уинъра австралиецът стигна до брейкпойнт, който бе реализиран след грешка на французина.

Гаске имаше две точки за моментален рибрейк при 15-40 във втория гейм, но с добро сервиране Кириос затвърди. Постепенно обаче французинът взе инициативата и обърна резултата в своя полза. Той върна пробива в четвъртия гейм за 2-2, след което продължи много убедително при свой начален удар.

След пробива на старта, Гаске загуби само две точки в последвалите пет гейма, в които сервираше. Развръзката настъпи в 12-ия гейм, в който французинът поведе с 15-40 на ретур и от втория си сетбол затвори частта.

Точно час след началото преднината му в сетовете стана 2-0 след истински рецитал, в който даде само един гейм на младока. С два пробива Гаске дръпна с 5-0 и силите на Кириос стигнаха единствено да избегне "геврека". За целия сет австралиецът не успя да достигне до нито един брейкбол и спечели едва 22% от точките си на втори сервис.

В третия сет обаче Кирьос намери играта си. Австралиецът взе откриващия гейм, след което с две грешки на Гаске от бекхенд проби за първи път в мача и затвърди за 3-0. Поредица от грешки обаче костваха на Ник шестия гейм и пробивът бе върнат.

Много оспорван бе деветият гейм, в който Кириос отрази три скрити мачбола и след няколко дюса поведе с 5-4 с два аса. Гаске на свой ред трябваше да отразява два сетбола на младия си опонент преди да изравни резултата. Съперниците си размениха по още един гейм, за да се стигне до тайбрек.

В дългия гейм Гаске първи осъществи минипробив за 3 -1 след двойна грешка на Ник, но младият австралиец бързо навакса изоставането си с ретур уинър за 3-3. Секунди по-късно австралиецът направи непредизвикана грешка за нов минипробив и при 5-4 Гаске имаше два сервиса, за да затвори мача. Той стигна до мачбол при 6-4, но Кириос оцеля. Двамата размениха полетата отново при 6-6. Гаске сбърка форхенд и при 8-7 Кириос застана на линията да сервира и с форхенд уинър спечели сета, а французинът счупи ракетата си.

Четвъртия сет премина без нито една точка за пробив, за да се стигне до нов тайбрек. Двамата си размениха по един минипробив, за да сменят полетата при 3-3. Веднага след това Кириос проби отново, но нервите на младока не издържаха, след като поведе с 6-4 и имаше две възможности за изравняването на резултата. Така на четвъртфиналите Гаске очаква Стан Вавринка или Давид Гофен.