Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше официален гост на церемонията по връчване на годишните награди "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" и Българския олимпийски комитет, която тази година е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър Кралев връчи наградата "Спортен Икар" за 2014-та в категорията "Отбор на годината" на националния ансамбъл по художествена гимнастика - световен шампион в многобоя от първенството на планетата в Измир.

"Мога само да благодаря на ръководството на фондация "Български спорт", което вече 23 години събира на тази церемония цвета на българския спорт. Наградите са сериозен израз на общественото признание за постиженията на родните спортисти. Специални благодарности на Цено Ценов - изпълнителен директор на фондацията, който години наред се е отдал на просперитета на спорта ни. Неговата мъдрост е изключително полезна и важна за всички нас и затова искрено му благодаря, че прие поканата да бъде мой съветник", заяви в приветствието си Красен Кралев.

Той не пропусна да поздрави ръководството на Българския олимпийски комитет, който в последните години се включи активно като съорганизатор на събитието, връчвайки награди и отличия на олимпийски медалисти и на свои изтъкнати членове и деятели.

Специални отличия на Управителния съвет на фондация "Български спорт" получиха младите спортисти на България, постигнали високи резултати на Младежките олимпийски игри в Нанцзин (Китай), на Световни и Европейски първенства за юноши и девойки през тази година. За носител на "Спортен Икар" в категорията "Постижение на годината" бе обявен тенисистът Григор Димитров, а отличието за "Шампионско дълголетие" получи голямата ни шампионка по борба Станка Златева.

В категорията "Проспериращ млад спортист" за 2014 година наградата бе връчена на Благой Найденов - олимпийски и световен шампион по бокс за младежи в категория до 81 килограма.