Григор Димитров победи тръгналия от квалификациите Алберт Рамос от Испания във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло. Поставеният под №12 в схемата българин се наложи над 101-ия в световната ранглиста с 4:6, 6:3, 6:4 в двучасов мач.

Двубоят започна с пробив на левичаря от Барселона. Той успя да го удържи. При 5:4 Рамос сервираше за спечелване на частта, стигна до 40:15 и реализира още първия сетбол, след като късата топка на Димитров спря в мрежата.

Григор стигна до първата си точка за пробив в мача в четвъртия гейм на втората част и я реализира с печеливш удар от форхенд, за да поведе с 3:1. 22-годишният хасковлия изравни частите, след като спечели на нула последния си сервис гейм.
Още в първия гейм на заключителния сет Димитров стигна до точка за пробив, но не успя да го постигне.

Същата ситуация се повтори и в третия. Григор продължи да е по-добрият тенисист, поведе с 40:0 в петия гейм и постигна пробива, за да поведе с 3:2. При 5:4 лидерът на националния отбор сервираше за място в третия кръг. Той поведе с 40:0 и приключи срещата с ас по диагонала.

Димитров, който игра четвъртфинал миналата година в Монако, си осигури вече 90 точки за световната ранглиста, където е на рекордното 14-о място. И третият съперник на Григор е испанец. Това е шестият поставен Давид Ферер. Българинът има негативен баланс срещу него от 1-3. Но той спечели последната им среща, която беше на финала на турнира в Стокхолм през 2013 г., с 2:6, 6:3, 6:4.