Бившият волейболен национал Пламен Константинов изказа своето мнение за проблемите в българския волейбол. Един от най-уважаваните ни спортисти бе гост на Диана Найденова в рубриката „Опасно близо", част от предаването „Нека говорят" по БТВ.

Според Гибона, вина за конфликта в представителния ни тим имат както Радостин Стойчев, така и федерацията по волейбол.

Личното мнение на Константинов е, че помощникът на Стойчев Камило Плачи е идеалният вариант за национален селекционер, отхвърляйки напълно слуховете, че именно той е фаворит за овакантения пост.

„Няма да поемам българския национален отбор. Имах разговор с хората от федерацията още преди олимпийските квалификации. Имам своите мотиви.  Според мен е нужно хора, които са допринесли повече за отбора през последните години , да водят отбора, а и не е колегиално аз съм клубен треньор в момента", обоснова се волейболната легенда.

„Според мен, в така създалата се ситуация,  най-правилното решение е Камило Плачи да води отбора. Има една въпросителна . Той има здравословни проблеми и е много важно да бъдем наясно, дали ще има възможността да ръководи тима", каза бившият национален състезател.

„Камило е работил през последните 4 години с този отбор, той е най-близко до него.Плачи  е компромисна фигура, като човек той е приет добре от целия тим. Ще внесе така нужното спокойствие в състава, тъй като той е обединяваща фигура. Считам, че нито аз, нито Мартин Стоев  можем да бъдем такива, точно в този момент", заяви по адрес на италианският специалист и другия фаворит за националния пост Мартин Стоев.

„Уволнението на Радо Стойчев не беше правилно. Федерацията сгреши. По начина,  по който го уволниха, той се превърна в обществена жертва. Федерацията разбра за необмисленото си решение и  чух, че Данчо Лазаров дори е бил готов да поднесе своите  извинения", разкрива Константинов.

„Грешки имаше и Радо Стойчев . Първото бе необмисленото искане за оставка на цялата федерация. След 15 дни сме домакини на Световната Лига,а  след месец  са нейните финали, които отново ще се проведат тук.  Представете си, че организацията подаде оставка, кой ще организира състезанието, как ще се представим пред света. Това ще бъде антиреклама за България", недоумява настоящият треньор.

„Най-големите жертви в цялата ситуация са отборът и феновете. Жал ми е, че никой  не мисли за тях. Те са оставени на страна . Предложих на двете страни вариант, при който  Радо да води  отбора на Олимпиадата,а  федерацията,  ако иска да покаже,  че е демократична и готова  за дебат,  да обяви дата за отчетно изборно събрание след  игрите  и тогава двете страни да бъдат доволни, но предложението ми не бе чуто", кахъри се Гибона..

„За мен Радо прибърза с необмисленото си искане. Той не предложи алтернатива за смяната на Лазаров. Това бяха приказки във въздуха", коментира спортистът.

„Според мен Матей  сбърка. Първата отговорност  на  един състезател е към съотборниците му и  феновете. Не може един играч  да остави отбора си.Не можеш да оставиш отбора  месец преди Олимпиадата  и финалите на Световната Лига. Сега целият  волейболен свят ни се смее за цирковете, които се случват в България.

„Минимум ще бъдем  пети на игрите в Лондон. Мисля, че с какъвто и състав да отидем,  ще сме пети защото най-малко ще победим домакините и Австралия. Един от големите проблеми е надценяването на отбора. Очакванията тежат на нашия тим. Той трябва да бъде оставен на спокойствие . Ние сме сред големите отбори,  но не и най-добрите", завърши с интервюто си Пламен Константинов.