През този сезон Роджър Федерер не успя да спечели титла от Големия шлем, но въпреки това има реални шансове да приключи годината под №1 в световната ранглиста - възможност, която е изненадваща дори за самия швейцарец.

"Надявам се, че ще започна добре участието си в Базел", коментира Роджър, който в сряда ще се изправи срещу Жил Мюлер в двубой от първи кръг. "Фактът, че се доближих толкова много до №1 е изненада за мен, тъй като съм наясно, че не спечелих турнир от шлема. Но бях изключително близко на Уимбълдън и бях много постоянен през целия сезон. В противен случай нямаше да бъда в тази ситуация.

Краят на годината е различен от този, който очаквах, но това не променя абсолютно нищо. Ще играя на същите турнири, на които планирах да участвам и знам, че ако не спечеля няколко от тях, тогава изкачването ми до №1 в ранглистата просто няма да се случи", сподели Маестрото.

За 33-годишния Федерер това ще бъде 15-о участие на "Swiss Indoors Open", където в кариерата си е достигал на цели десет пъти до финала и е спечелил пет пъти титлата. "Надявам се, че след толкова солидна година, все още е останал добър тенис в мен за този турнир. Напрежението се е променило много през годините. Когато бях по-млад, изключително много исках да се представя добре в Базел, но сега с опита, който притежавам, го приемам като нормален турнир. Чувствам се добре, когато изляза на кортовете, които познавам толкова добре и на които съм имал такива успехи. Но вече не се паникьосвам за турнира, както беше преди 10 години", добави Федерер.

"Играл съм тук толкова много пъти. Познавам кортовете много добре и това е предимство за мен. Разбира се, напрежението винаги може да ти се отрази негативно, но с големия си опит мога да изляза спокоен на корта и съм развълнуван да бъда отново тук в Базел", завърши петкратният шампион, който през последните две години загуби на финала от Хуан Мартин Дел Потро.