България загуби с 0:1 от Сърбия в последния си мач от група "Б" на Евро 2014 за юноши до 19-годишна възраст и се прости с мечтата си да се класира на световните финали. За целта съставът на Александър Димитров се нуждаеше от задължителна победа срещу действащия еврошампион, но младите "лъвчета" изиграха най-слабия си мач на първенството и почти не създадоха опасни положения.

Въпреки това, интригата се запази до последната минута, когато резервата Станиша Мандич донесе скъпоценните три точки на сърбите и ги прати на полуфиналите. Мачът има решително значение за това дали младите "лъвове" ще успеят да изпълнят мисията си и да се класират на Мондиал до 20 години на ФИФА.

Извън стартовия състав на българите остана една от звездите на тима Антонио Вутов, който пропусна дузпа в мача срещу Украйна. На неговата позиция в средата на терена бяха разположени Никола Колев от Литекс и Радослав Цонев (Левски), а в защитата Стефан Велков от Славия бе предпочетен пред Христофор Хубчев. От състава на нашите липсваше Петър Витанов, който беше наказан заради натрупани картони.

Срещата беше от огромна важност и за сърбите, които само при победа можеха да продължат на полуфиналите, но това зависеше и от крайния изход на другия мач в групата между Германия и Украйна. Мачът не започна добре за нашите момчета, които още в 3-ата минута можеха да получат гол след груба грешка в защита, но за щастие футболист на Сърбия не успя да уцели опразнената врата.

Западните ни съседи продължиха да са по-настоятелни и в първия четвърт час българите трудно организираха атаки. Момчетата на Александър Димитров стигнаха до първия си удар по посока вратата на Райкович в 19-ата минута. Тогава Пламен Гълъбов засече топката след центриране от корнер, но я прати в аут. Последваха нови силни минути за сърбите и два сериозни пропуска пред вратата на Александър Любенов. В първата ситуация стражът спаси удар на Гачинович, а малко по-късно отново той не успя да открие резултата. Натискът на сърбите се усилваше с всяка изминала минута. Гачинович за пореден път се озова на стрелкова позиция, но топката му беше избита миг преди да шутира. Не след дълго Любенов пак беше поставен под напрежение и, макар и трудно, се справи. За българския вратар нямаше и минута спокойствие. В края на полувремето Лука Йович се озова непокрит в наказателното поле, но Любенов за кой ли път демонстрира класа.

На почивката Димитров предприе първата си смяна, като пусна в игра Антонио Вутов на мястото на Реян Даскалов. Втората част започна по-равностойно и действията се водеха в средата на терена. След час игра наставникът на Сърбия Велко Паунович смени двамата си нападатели Ристич и Йович, и вкара Йокич и Мандич. В 62-ата минута България най-после нанесе удар в очертанията на вратата чрез Василев, но Райкович внимаваше. Сърбите отново взеха инициативата, но в 70-ата минута Георги Минчев можеше да ги изненада неприятно. Нападателят стреля с глава, но на сантиметри от целта. Това беше и най-чистото положение за "лъвчетата" до момента. В 73-ата минута антигероят за сърбите Гачинович пак пропусна очи в очи с Любенов.

Равенството не устройваше и двата отбора, които се стремяха да атакуват с всички сили. В последните минути напрежението си каза думата и футболистите започваха все по-често да грешат. Именно след такава грешка в последната минута Мандич бе най-съобразителен и оформи крайното 1:0.

СЪРБИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:0
1:0 Мандич (90')

СЪРБИЯ: Предраг Райкович, Неманя Антонов, Сърджан Бабич, Вукашин Йованович, Миладин Стеванович, Саша Зделар, Марко Груич, Мият Гацинович, Данило Пантич, Михайло Ристич (73 - Деян Дражич), Лука Йович (59 - Станиша Мандич)
БЪЛГАРИЯ: Александър Любенов, Александър Василев, Стефан Велков, Пламен Гълъбов, Преслав Петров, Кирил Десподов (79 - Димитър Велковски), Радослав Цонев, Никола Колев, Станислав Дрянов, Георги Минчев, Реян Даскалов (46 - Антонио Вутов)
Жълти картони: Зделар, Гачинович (С); Минчев, Колев, Дрянов (Б)
Съдия: Шандор Пилер (Унгария)
Стадион: "Петруш", Папа