Звуците на музика от Андите примамват минувачите минащи през вратата Gallowtree. Централната улица на Лестър все още е сънена в неделя сутринта след празненства от миналата вечер. Мъж, облечен в пищен национален костюм с пера свири на пан-флейта. Минувачи пускат по някоя монета в шапката му, други се спират да го чуят. Сред слушателите е 34-годишният Микеле Рицо, италиански ръгбист, който от 2014 г. защитава екипа на местния Тайгърс. Тигрите са най-успешният английски тим с 10 титли и никога не е изпадал от елита. Рицо не е единственият италианец в отбора - тук са още Леонардо Гирардини, Рикардо Бруняра и Тициано Паскуали. Микеле обаче е истински впечатлен от бума, който прави футболният отбор.

„Имах удоволствието да се запозная с Раниери и тази среща ме сближи с футбола. Гледах мача на лисиците срещу Манчестър Ю (1:1). Харесва ми духът на Лестър, защото отборът е смел и в него няма примадони - всеки помага на всеки. Много ще се радвам, ако спечели титлата. Това ще е безспорна заслуга на Раниери, една ерудирана и възпитана личност, която отлично познава спорта. Успехът би бил изключително събитие не само за футбола, а и за града, където ръгбито е институция. На домакинските ни мачове идват по 24 000 зрители и стадионът винаги е с изпълнене капацитет. Страхотно е да се играе при такава атмосфера, докато в Италия съоръжениета се пълнят само за турнира Шестте нации", споделя Рицо.

Признанието на феновете

В южноамериканската музика се е заслушал и Ръсел Пиърсън. 41-годишният мъж е запален фен на Лестър. „Изживяваме невероятен сезон. Мисля, че спечелването на титлата не е утопия. Раниери дойде в точното време, за да довърши започнатото от предшественика си Найджъл Пиърсън. Основата бе поставена от него, но трябваше да дойде мениджър с опит, като Клаудио, за да направи отборът този качествен скок. Безспорно Джейми Варди е символът на този тим. Не само заради 18-те му гола - той реално осъществи мечтата на тези, които тръгват от дъното и се стремят към върховете. Когато през 2012 г. за привличането му от Флитууд бяха платени около 1 млн. паунда изглеждаше пълна лудост. Сега обаче той стигна до националния отбор и цената му поне 40 пъти по-висока", смята Пиърсън.

Бумът

Странна е тази неделя в Лестър - бледо слънце, не е студено и те приканва да излезеш на разходка. Пазарът, където огромната тълпа отпразнува успеха срещу Ливърпул (2:0), е затворен, но моловете работят, а кафенетата са препълнени. Раниери пусна отбора в двудневна почивка, а от събота вечерта той е в Лондон. От вторник (б.р. днес) обаче тимът започва да се готви за решаващия мач срещу Арсенал на „Емирейтс". Поредната ключова среща за лисиците е в тази неделя.

За сблъсъка с топчиите говори 21-годишният Адам Тарлтън, който работи в музикален магазин на Narbourough Road, която социолозите от лондонския колеж по икономика и политически науки определят за „най-мултиетническата улица в Англия". На около миля площ кипи търговска дейност от 4 континента.

„Аз съм фен на Ливърпул и Барселона, но представянето на Лестър е много вълнуващо за мен. Спорът за титлата минава през „Емирейтс" - ако лисиците спечелят и срещу Аресенал, няма кой да ги спре. Раниери се оказа точният човек на правилното място. Благадарение на неговия опит и прагматизъм дойдаха успехите", смята Адам.
На Narbourough Road има и полски ресторант. „Ако Лестър спечели титлата, ще бъде много щастлива, а и градът го заслужава", твъди собственичката Магда. На следващия ъгъл ухае на кебаб, а недоверчивият поглед на Адан се сменя с широко усмивка, когато става дума за футбол. „Гордея се с това, което правят в момента лисиците", твърди кюрдът. Със същото първоначално недоверие ни посрещат и в ресторант „Истанбул". „У дома и аз играех футбол. Радвам се, че Лестър е начело в класирането", прошепва младият сервитьор Емин, който е от Иран. Оказа се, че футболът сплоти жителите от този малък английски град и допринесе за интеграцията между различните етноси.

Без главозамайване

Лидерското място във Висшата лига по никакъв начин не промени навиците на играчите. Футболистите могат да бъдат видяни там, където са били и преди да попаднат във фокуса на медийния интерес. Например звездите Джейми Варди и Риад Марез продължават да се редовни гости на италианския ресторанта „Сан Карло", където в събота вечерта часове след 3:1 на „Етихад" срещу Манчестър С бе отпразнуван и рожден ден, а не бе пропуснато да се скандира и името на треньора. Happy birthday и Раниери, йе, йе, йе - точният човек на правилното място.