Отборът на Левски сътвори нещо, което бе отдавна забравено от „сините" фенове. Вековниците оглавиха родната „А" група след ключов успех срещу Литекс с 2:1. Селекцията на Стойчо Стоев изигра най-добрия си мач от началото на сезона и заслужено триумфира насред негостоприемния стадион в Ловеч. Дербито бе белязано от едно фантастично първо полувреме, което в крайна сметка осигури и трите точки за столичани.

Левски поведе след половин час игра, когато Аймен Белаид бе най-съобразителен и с глава порази вратата на Винисисус. Отговорът на Литекс бе подобаващ и в ответната атака Кристиян Малинов изравни. Левскарите казаха последната си дума в 39-ата минута, когато след заучено положение, Роман Прохазка отбеляза фантастично попадение.

Втората част не донесе много емоции за феновете. Най-интересното нещо от нея бе последната секунда, когато Боян Йоргачевич спаси трите точки за Левски след феноменална изява при удар на Перес.

Така Левски поведе парада в „А" група, събирайки актив от 21 точки. „Сините" ще трябва ад бранят първото си място още в следващия кръг, когато на „Герена" ще гостува Лудогорец. На кадем за софиянци се оказаха и резервните черни екипи, които за първи път през сезона влязоха в употреба.

"Оранжевите" стартираха срещата много агресивно. Ловчанлии се впуснаха в непрестанни атаки, като първата от тях внесе голямо напрежение пред левскарската врата. С решително изчистване обаче блесна Макс Карнер. Малко след това, добър шанс се откри и пред Аресенио. Звездата на Литекс получи пролука, от която съумя да отправи много тежък изстрел. Коженото кълбо обаче мина на сантиметри от страничната греда на Йоргачевич.

Същевременно Левски се радваше на подкрепата на бившия си съотборник Антонио Аниете, който бе дошъл специално в Ловеч, за да подкрепи любимия си клуб. Събитията в Ловеч бяха на път да ескалират малко след четвърт час игра. Отбраната на Литекс много лежерно остави съперника да комбинира в наказателното поле. Георги Костадинов напредна и бе на път да отправи голов изстрел, но в последния миг бе съсечен от колумбийския бранител Рафа Перес. Реферът Кръстев обаче остана безмълвен, което вбеси гостите от София. На повторенията обаче се видя, че съдията от Варна е бил акуратен в своите действия.

Така се стигна до 30-ата минута, в която Левски успя да открие резултата. Живко Миланов направи поредния си пробив по крилото, което принуди Иван Горанов да го фаулира близо до аут линията. Последва центриране на Роман Прохазка,което свари неподготвена отбраната на Литекс. Това се оказа отлична новина за непокрития Белаид, който глава донесе безмерна радост за гостуващата агитка.

Отговорът на домакините бе повече от красноречив. Още в ответната атака Данило Асприля наниза трима бранители на Левски, след което пусна отличен извеждащ пас към Малинов. Младежкият национал се възползва по най-добрия начин и изстрел в далечния ъгъл не остави никакви шансове на Йоргачевич.

Лудите минути в Ловеч обаче нямаха край. Левски също демонстрира характер и отново поведе в резултата след 39 минути игра. Столичани изиграха по перфектен начин един корнер. Подавания между Бедоя-Костадинов и Прохазка, завърши с мощен шут на последния, който се заби неспасяемо в горния ъгъл на Винисиус.

На полувремето Лауренциу Регекампф прибегна до направата на две смени. В игра се появиха Гълъбов и Станоев, които обаче не съживиха сериозно „оранжевата" игра. Левски пък умело контролираше събитията на терена и рядко допускаше опасности пред Боян Йоргачевич. С интерес се наблюдаваше дълбоката преса на столичани, която със сигурност бе изненада за офанзивните мераци на Литекс.

Ловчанлии все пак вдигнаха оборотите и съумяха да сътворят драматичен финален натиск. Той бе изразен в страхотното положение пред Рафа Перес в 90-ата минута. Колумбиецът се пребори за коженото кълбо и отправи изстрел от 10 метра, но с фантастично спасяване блесна Боян Йоргачевич. Намесата на сърбина се оказа ключова, тъй като няколко секунди по-късно, Цветан Кръстев даде и последния съдийски сигнал.

ЛИТЕКС-ЛЕВСКИ 1:2 (Развой на срещата по минути)