Миряна Лучич-Барони беше изчезнала за цели 16 години от голямата сцена в женския тенис, но пък сътвори едно от най-впечатляващите завръщания с трофея от турнира в Квебек с награден фонд $250,000. А последната титла на хърватката дойде на домашната ѝ надпревара в Бол през 1998-а! Досега първенството за най-дълъг период между два трофея държеше Кимико Дате-Крум с 13-годишно прекъсване между победите в Сан Диего (1996) и Сеул (2009), но този рекорд вече е в историята.

Защото Лучич-Барони продължи да играе все така вдъхновено и на финала срещу Винъс Уилямс и дори не даде сет на американката - 6:4 6:3. Началото на битката за трофея съвсем не насочваше прогнозите в подобна посока, след като Винъс поведе с пробив още в първия гейм, но хърватката изравни при 3:3 и удари решително по сервиса на съперничката за 6:4. Нататък 32-годишната ветеранка проби за 3:1 във втория сет, като Уилямс все пак показа дух и открадна подаването на противничката си за 4:3.

Изглеждаше обаче, че днес няма препятствие, което да е способно да спре Лучич-Барони към историческото завръщане сред шампионките. Дори и бивша №1 в света, която излиза на общо 75-ия си WTA финал и четвърти само през тази година. Хърватката веднага проби отново за 5:3, а в следващия гейм затвори дуела и прегърна третата титла в кариерата си.

С победата си в Квебек хърватката затвърди отличното си представяне на US Open, където, след като премина през квалификациите, стигна до четвърфинал отстранявайки световната № 2 Симона Халеп (Румъния). По пътя към титлата си Лучич-Барони отстрани на четвъртфинал състезаващата се за Казахстан българка Сесил Каратанчева със 7:5, 6:0.

лучич-барони

Преди US Open, Лучич-Барони се намираше под №121 в световната ранглиста и реализира грандиозен скок до 56-ата позиция. Тя прибавя $43,000 и 280 точки към актива си, като с 949 вече е на прага на Топ 50, който се затваря от Яна Цепелова (1016 т.), а нашата Цветана Пиронкова е една позиция по-нагоре с 1054 т.