Легендата в спортната стрелба Мария Гроздева развя българското знаме при представянето на делегациите на церемонията по откриването на Европейските игри в Баку.

На чисто новия Олимпийски стадион в столицата на Азербайджан започна официалната церемония по откриването на първите в историята Европейски игри. Над 6000 спортисти от 50 държави ще се съревновават в 30 различни спорта в следващите малко повече от две седмици. Европейските игри в Баку ще продължат от 12 до 28 юни, а България ще бъде представена от 127 спортисти при мъжете и жените в 23 спорта. Официални представители на България на Олимпийския стадион в Баку са премиерът Бойко Борисов, председателят на БОК и спортният министър Красен Кралев. Сред официалните гости са още президентът на Русия Владимир Путин и председателят на МОК Томас Бах.

Официалната церемония по откриването започна с изпълнение на азербайджанския народен певец Али Несимов и с обратно броене от 24 - годините, в които страната е независима. След това бе изпълнен и националният химн на бившата съветска република, написан от Юзеир Хаджибаи, преди да започне и същинската част на откриването.

На Олимпийския стадион излезе огънят на Европейските игри, който в изминалите седмици премина през 61 локации в Азербайджан и бе видян от 89 процента от населението на страната. Факелът бе носен от Илхам Закиев, джудист, който в битка през 1998 година е уцелен с куршум в главата и ослепява. След възстановяването си той печели две титли на Параолимпийски игри. Закиев бе воден Саид Гюлиев, шампион по таекуондо от Младежките игри.

По олимпийска традиция делегацията на Гърция премина първа по терена на стадиона, след което по азбучен ред преминаха делегациите на още 49 страни. Очаквано спортистите и знамето на Армения бяха освиркани от зрителите на Олимпийския стадион. Знаменосец на България бе легендата в спортна стрелба Мария Гроздева - двукратна олимпийска шампионка. След нея излязоха още 126 български спортисти, които ще представят страната ни в следващите 16 дни.