България записа драматична победа над Малта в мач от група "B" на световните квалификации.

„Лъвовете" се наложиха в Ла Валета с 2:1, оставяйки в борбата за класиране на бараж. При загуба или равенство днес, възпитаниците на Любо Пенев щяха направят шансовете си за класиране в плейофната фаза почти минимални.

„Трикольорите" поведоха с 2:0, но 12 минути преди края на редовното време, допуснаха гол, който коства сериозни притеснения в заключителната част на срещата. Малтийците играха на добро ниво и дори нацелиха две греди. Българската защита пък допусна куп грешки, които можеха да костват победата на тима ни.

Домакините стреснаха „лъвовете" още в първите минути. Островитяните създадоха първата опасна атака още във 2-ата минута, но Шембри би в аут. Все пак българите бързо успяха да вкарат попадение.

В 9-ата минута Неделев подаде към Радослав Димитров, който опита да центрира, но вратарят на Малта вместо да избие, комично вкара топката във вратата си за 0:1. Пет минути по-късно малтийците можеха да изравнят. Фаила стреля право в гредата от пряк свободен удар, отсъден след нарушение на Бодуров.

В 24-ата минута Камилиери фаулира Миланов на границите на наказателното поле. Попов стреля, но защитник с глава изби. Последва центриране на Дяков, а Бодуров с глава стреля в аут. Минута преди края, „лъвовете" можеха да удвоят чрез Гаджев, който стреля, а топката влизаше във вратата, но в последния момент се отби в гърба на Гъргоров и излезе в аут.

През втората част, играта продължи да бъде оспорвана. В 52-ата минута домакините нацелиха втора греда след като Шембри направи за смях нашата защита, измъквайки се лесно от нея и стреляйки право в гредата.

Седем минути по-късно „лъвовете" поеха въздух след като вкараха втори гол. До попадението се стигна след комбинация между Гъргоров и Миланов, който опита да подаде към Попов, вратарят отби топката, а Гъргоров я засече и удвои.

"Лъвовете" се успокоиха, но малтийците не бяха казали последната си дума. В 78-ата минута българската защита за пореден път направи груба грешка, която позволи на Ерера да излезе на чисто голово положение и вкара за 1:2.

Последваха много драматични минути за нашия тим. Млатийците пробваха натиск, но той така и не даде резултат.

След този мач, България отново е на 2-ото място с 13 точки. Зад нас са датчаните с пункт по-малко. Следват съставите на Чехия, Армения и Малта.

КОМЕНТАР НА МАЛТА-БЪЛГАРИЯ!