Александър Зверев предизвика истински фурор в Хамбург, превръщайки се в най-младият тенисист, достигал до полуфинал на турнир от сериите АТР 500. Вчера обаче на приказката бе сложен край, след като Давид Ферер изнесе истинска лекция на младока, надигравайки го с 6:0, 6:1.

Проблемите на Зверев бяха много - като се започне от ниския процент първи сервис, премине се през това че така и не успя да покаже най-доброто от себе си и се завърши, че се опита да се надиграва от основната линия с Давид Ферер, а към момента няма нито физиката, нито опита, нито качествата за този тип игра срещу превръщащия се на моменти в стена и връщащ всичко в корта испанец. Ферер не само, че почти не грешеше, ами показа и много агресивен тенис, не и без активната помощ на противника си, който много лесно му даваше инициативата в разиграванията.

Зверев завърши срещата със само три уинъра, вссичките след асове и нито един от игра, а разчиташ ли само на защитата срещу Ферер, и то на клей, ефектът може да е само един.

Все пак Саша има всички поводи да бъде горд от представянето си и това, че повтори постижението на Марин Чилич от 2006 г., когато за последно видяхме 17-годишен тенисист на полуфианл на АТР турнир. Ако бе успял да премине и през Ферер, младият германец щеше да се превърне в най-младият финалист на АТР тура от 2004 г. насам, когато това стори Рафа Надал. Все пак през тази седмица бившият №1 при юношите показа качествата си, записа серия от впечатляващи победи и си осигури 180 точки за ранглистата, които го изкачват със 125 позиции напред - от №285 до рекордното в кариерата му №160.

Давид Ферер продължава пътя си към шампионския трофей, а последното препятствие пред втората му титла за сезона е Леонардо Майер, отстранил Филип Колшрайбер. Успее ли да запише нова победа, Ферер ще спечели своята титла №22 в професионалната си кариера. Загуби ли, все пак добрата новина е, че за първи път от осем участия в Хамбург достигна до финал, а дори при поражение ще се изкачи до №6 в АТР ранглистата, измествайки от тази позиция Милош Раонич.