Корпорация „Развитие” подаде ръка и на уникален турнир по фехтовка.

Става въпрос за международната детска надпревара на рапира и сабя за Купа „Ескалибур”.

Турнирът ще се проведе в залата по лека атлетика на Национален стадион „Васил Левски” (вход 26) на 29 и 30 март. Първите боеве в двата дни са с начало 9,00 часа, а финалите са съответно от 16,30 и 17,30.

Медийни партньори на турнира са вестник „Топспорт” и сайтът Топспорт.бг, които са собственост на корпорация „Развитие”.

Състезанието се отличава с това, че е единственото по рода си в България, в което един срещу друг се състезават момичета и момчета от една възраст. „Миксът” се въвежда за първи път в България. Подобна практика се налага все по-широко в международен мащаб. Състезанието е последна проверка преди световното в Италия през април.

"Турнирът "Ескалибур" се организира за шеста година, като в последните четири е международен.

Все повече деца от България започват да се включват. Освен до 14 и до 17 години имаме нова възрастова група - до 12. Това бе традиция в други държави, но не и при нас. Освен това ще се проведе и конкурс за детска рисунка на тема „фехтовка”.

Всяка година се радваме на все по голям брой участници, като сега очакваме над 130 деца, което е много повече от предишните издания. Ще дойдат участници от Сърбия, Турция и Великобритания”, разясни председателят на клуб „Ескалибур” Евелина Савчева.

На пресконференцията присъстваха още нейният заместник – Константина Алтимирска, и главният мениджър на направление „Спорт” към корпорация „Развитие” – Велин Крачанов.

Ще бъдат наградени най-добрият треньор, най-малкият участник, най-добре представящ се състезател от клуб "Ескалибур", както и най-добрите рисунки.

Спонсорите на турнира за тази година освен Корпорация "Развитие" са и KFC, Dunkin Donuts, Ramsey London и българска федерация по фехтовка.

"Ние от "Топспорт" получихме покана да помогнем на инициатива, каквато е този международен турнир за деца и кадети. Корпорация "Развитие" от години помага и спонсорира деца, така че нейният президент – г-н Александър Александров, веднага прегърна идеята. Както на всички е известно, детско-юношеският спорт в България е в окаяно състояние. Така че нашата обща цел е да го спасим", каза пък Велин Крачанов.