Димитър Маймунков е считан за един от най-големите таланти от школата на ЦСКА. Голаджията е искан дори от италианския гранд "Милан". В началото на годината роденият на 3 януари 1995 година нападател къса договора си с "армейците" заради неполучени заплати. В момента носи екипа на "Сливнишки герой". Митко разкри пред "България Днес" какво има да получава от потъващия кораб ЦСКА.

- Димитър, натрупа ли опит в "Сливнишки герой"?
- Полезно е за мен, че играх във "В" група тази пролет. Може да се каже, че там се каляваш. Един футболист на моите години трябва да мине през това. Не съм броил колко гола вкарах.
- Какви са целите пред отбора?
- Ако бием "Бдин" (Видин), ще играем финал за Аматьорската купа. Амбициран съм да вдигна този трофей. Въпреки че е на аматьорско ниво, все пак си е някакво постижение.
- Защо се раздели с ЦСКА?
- Разтрогнах договора си по вина на клуба. Имахме разминавания в плащанията. Затова изкарах подготовка в "Сливнишки герой" и продължих сезона при тях.
- Има ли вариант да се върнеш на "Българска армия"?
- Винаги бих играл за ЦСКА, но те постъпиха адски некоректно с мен. Направих над 10 компромиса от моя страна, а те не показаха абсолютно никакво уважение. Многократно съм разсрочвал дългове, подписвал съм споразумения, защото знам на какво дередже са от няколко години. Опитвал съм се да помагам, колкото мога. Но в един момент просто прекалиха и прецених, че няма как повече да се подиграват с мен, и напуснах.
- Колко пари ти дължи ЦСКА?
- 20 хиляди лева. Чух се няколко пъти с изпълнителния директор Александър Тодоров. Наел съм си адвокат, който движи нещата и не би трябвало аз да говоря за това. Засега не са се разбрали.
- Притесняваш ли се, че клубът ще фалира и няма да си вземеш заплатите?
- Тодоров е казал на адвоката ми, че никой не плаща на дублиращ отбор. Аз не съм карал никой насила да ми предлага договор. Нито съм се натискал. От ЦСКА сами ми предложиха професионален договор в сила от юли 2013 година. Сега сме май 2015 г. До момента не съм взел нито една заплата.
- Обиден ли си?
- Постоянно общувам с хора от отбора и следя ситуацията. Имам много добри приятели в ЦСКА. Аз съм в този клуб от 1 клас. Сега за първи път играя мачове с друг екип. Затова ми е кофти. Но просто ми писна. Две години да не плащаш нищо на твой футболист, когато си 31 пъти шампион на страната, е несериозно. Направиха ни на маймуни. Все пак нека не се спекулира толкова с тези пари, защото аз съм само на 20 години и на този етап това не е най-важното нещо за мен.
- А кое е важното?
- Искам да се наложа и ако мога, да изляза в чужбина. Дори и някъде трета, четвърта лига да е, пак по-добре, отколкото в България. Тук няма развитие. Нещата се случват много по-бавно, няма абсолютно никаква организация в повечето отбори, не се тренира сериозно, не се възстановява. Футболистите у нас дори не се хранят правилно, защото няма изготвени абсолютно никакви диети.
- Видяхме на юношеското европейско първенство, че българските играчи изостават сериозно от връстниците си. Кой е виновен младите футболисти като теб да не се развиват правилно?
- Треньорът на юношите Александър Димитров и неговият щаб не са виновни за това нещо. Аз съм работил с него и имам много добро впечатление от този човек. Винаги ще го уважавам. Всичко идва от клубовете и от самите играчи, които излизат до късно и не спазват режими.
- Ти не ходиш ли по дискотеки?
- Има моменти, в които и на мен ми се излиза и ми се забавлява. Но винаги се съобразявам дали на следващия ден съм на тренировка. Не се отпускам до късно, защото на следващия ден това влияе на организма. Имам приятели футболисти, които не се лишават от алкохол и цигари и то си им личи на терена след това.
- Преди време "Левски" имаше интерес към теб. Би ли играл на "Герена"?
- Не, никога. Имал съм много обаждания от там, още като малък, но просто това не е моят клуб. Не мразя "Левски", играя феърплей срещу тях, но сърцето ми е "червено".
- През 2009 си одобрен на кастинг за школата на "Милан". Защо не остана?
- Играхме контрола между сборен отбор от момчета на проби и сборен отбор на "Милан" от набор 1995. Аз вкарах три гола и ме харесаха страшно много. Предложиха ми да остана, но тогава бях едва 7-и клас и имахме проблем с документите. Изискваше се поне един настойник да живее с мен, докато стана на 18 години. От клуба обаче не покриваха квартирата и храната, а цените бяха твърде високи и родителите ми нямаха финансовата възможност да дойдат. Сега, естествено, съжалявам за това.
- В кой отбор мечтаеш да играеш?
- "Манчестър Юнайтед".
- Меси или Роналдо?
- Меси чисто футболно е две класи над Роналдо. Аржентинецът просто е гений, докато португалецът е играч, плод на много тренировки и труд. Иначе другите ми идоли на терена са Андрес Иниеста и Уейн Рууни.