Преди началото на Шампионата на WTA в Сингапур световната №1 Серина Уилямс бе помолена да коментира изказването на президента на руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев, който при гостуването си в телевизионното предаване "Вечерний Ургант" определи нея и сестра ѝ Винъс като "братята Уилямс".

"За мен изказването на Тарпишчев е не само сексистко, но и расистко. Това е подигравка с мен и Винъс. За човек, заемащ позиция като неговата, подобни реплики са недопустими", бе краткият коментар на водачката в световната ранглиста.

Най-добрата руска тенисистка Мария Шарапова също подкрепи американката:

"Това, което Тарпишчев направи, е изключително неуважително и нямаше нужда от подобни реплики. Изказването му бе много неуместно и безотговорно", сподели световната №2.

Според президента на руската федерация по тенис това е било просто шега и той не е искал да обиди сестрите Уилямс. "Съжалявам за тази шега, която бе извадена от контекста и привлече такова внимание. Мисля, че тази история не заслужава подобно внимание. Това, което казах по телевизията, не беше злонамерено", коментира Тарпишчев, който дори сравни изказването си с шегите в международни предавания за руснаците, които постоянно пият водка.

"Серина и Винъс несъмнено са невероятни спортистки. И двете показват тенис на изключително високо ниво и са олицетворение за сила и постоянство. "Ситуацията, която възникна спонтанно по време на шоуто имаше лошо влияние върху възприемането на тениса като цяло и разделя нашия приятелски и сплотен колектив", добави президентът на Руската федерация по тенис.