Новак Джокович очаквано се разправи със 158-ия в ранглистата Мате Делич с 6:3, 6:2, 6:4 и даде преднина на Сърбия срещу гостите от Хърватия в балканското дерби на I кръг в Световната група на купа "Дейвис". Световният №1 за последно игра за родината си във финала през 2013-а, когато чехите изтръгнаха купата с 3-2 победи насред Белград.

Сега домакините загърбиха 20-хилядната "Белградска арена" в столицата и избраха залата в Кралево с далеч по-скромен капацитете от 3,000 места. Доводът беше, че сърбите искат да използват тези мачове разпространят любовта към тениса из цялата страна. И вчера запалянковците посрещнаха като крале карето Джокович-Троицки-Краинович-Зимонич.

Само за 6 минути Ноле вече си осигури пробив аванс срещу 158-ия в света Мате Делич. Хърватинът за първи път в кариерата си започна сервис гейм срещу №1 в света и при 30-40 уверен пасинг шот по правата от форхенд подсигури пробива. Джокович успокои темпото на двубоя след брейка и с много вариативен начален удар записа още няколко рутинни гейма до крайното 6-3 за 29 минути.

Новак все първия сет с един-единствен шанс за пробив, който реализира и си личеше, че тотално диктува развитието на двубоя. Сърбинът отново натисна в търсене на нов ранен брейк в самото начало на втората част и Делич веднага се огъна - 0-1. Нататък Джокович продължи да напредва в резултата по сценария от първия сет, проби още веднъж за 5-2 и изглеждаше сякаш гони нормати, защото приключи втория сет за 28 минути с 6-2.

В третия Ноле взризи залата със стоп воле почти с гръб към мрежата, което му осигури 0-40 на сервиса на Делич и 158-ият в света се пропука още при първата точка за 2-3. При 5-3 Джокович стигна до 15-40 и за първи път в мача не успя да материализира шанс да пробие съперника и Делич оцеля за още няколко минути. На свой сервис лидерът в ранглистата при мъжете не остави шанс на съперника и затвори двубоя за 92 минути.

Във втория мач Виктор Троицки ще излезе срещу младата звезда на гостите Борна Чорич. Хърватинът набра сериозно самочувствие с чиста победа над Анди Мъри в Дубай през миналата седмица и в момента е първа ракета на страната си, след като Марин Чилич все още не е възстановен от контузията в рамото.