Португалският Спортинг (Лисабон) уволни дисциплинарно Валери Божинов, но с това случаят няма да приключи. Българският футболист се закани да си търси правата и ще отнесе случая към УЕФА и ФИФА.

"Невероятно. Ще се обърна към УЕФА и ФИФА. Не мога да разбера защо е прекратен договорът ми", каза лаконично Божинов пред протугалския "Рекорд".

Валери бе собственост на португалския гранд от 2011 година досега, но след скандал той бе изваден от отбора и няколко пъти бе преотстъпван в Италия - в Лече, Верона и Виченца. Сега обаче българинът не можа да си намери нов отбор, а при положение, че контрактът му е до лятото на 2016 г., от Спортинг нямат никакво желание да плащат високата му заплата, която според различни информации е един или два милиона евро на година. Заради това португалците уволниха Божинов с мотива "неявяване на работа", но самият той твърди, че никой не му е казал кога трябва да се яви на работа.

Божинов изобщо не е единственият подобен случай в Спортинг. Почти сигурно Огучи Ониеву също ще заведе дело срещу клуба, както и още няколко футболисти заради различни глоби, които са им наложени. Вестник "Ожого" дори вече се пошегува, че Спортинг е най-добрият клиент на съда" заради множеството подобни проблеми.

Валери Божинов и агентът му Джери Паломба още в понеделник да внесат необходимите документи в УЕФА и ФИФА, с които ще търсят обезщетение от Спортинг.