Григор Димитров отпадна геройски от четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс" 1000 в Монте Карло. Българинът води епична битка с Краля на клея Рафаел Надал, но в крайна сметка загуби с 2:6, 6:2, 4:6.

Мачът продължи повече от два часа и Гришо бе изключително близо дори до победата, но в крайна сметка по-големият опит на испанеца си каза думата.

Мачът не започна добре за хасковлията. Той допусна пробив още във втория си сервис-гейм, който след това Надал затвърди. За капак, Григор загуби второ поредно свое подаване и резултатът набъбна до 1:4.

В следващия гейм обаче Григор поведе с 40:0 и въпреки че Рафа спаси два брейк-пойнта, българинът все пак се поздрави с първи пробив.

Вместо след това обаче да затвърди пробива, Димитров допусна на свой ред такъв, а след това загуби и сета с 2:6.

Във втория обаче нещата се обърнаха. Сетът вървеше гейм за гейм до 3:2 за Григор, когато той успя да пробие сервиса на противника си. Това не беше изненадващо, тъй като Димитров печелеше с лекота повечето си сервис-геймове, докато Рафа се мъчеше при своите.

Димитров затвърди пробива си за 5:2, а след това направи и още един за крайното 6:2, с което изравни сетовете - 1:1.

Третият сет протече по много подобен начин. С изключение на първия си сервис-гейм, нашенецът печелеше леко подаванията си, докато Надал го правеше с мъка.

При 4:4 обаче Надал нанесе решаващия си удар и направи пробив. Гришо спаси един брейк-пойнт, но при втория испанецът бе безпогрешен.

След този преломен в психологическо състояние момент вече нямаше какво да спре Надал да си вземе мача, макар че Димитров не се даваше до последно и спаси един мач-пойнт.

Така Гришо записа втора поредна загуба от Надал в кариерата си, като предната им среща бе в Ротердам. Там Рафа отново спечели в три сета.

Българинът си осигури 180 точки за ранглистата и €63 000 от наградния фонд. Със страхотното си представяне в Монте Карло, Димитров ще запише нов рекорд в ранглистата на АТР, като по всяка вероятност ще пробие в Топ 30. Следващата седмица Григор Димитров ще играе в Барселона.