Ванкувър посрещна 2,500 атлети на церемонията по откриването на тазгодишните олимпийски игри.

82 нации ще вземат участие на 14-тите зимни олимпийски игри. 17 дни атлетите се съревновават в 15 различни спорта.

Във Ванкувър ще бъдат раздадени 85 комплекта медали в 15 вида спорт. Има и два нови комплекта отличия в мъжкия и женския ски крос, който се явява част от състезанията по ски свободен стил (фрийстайл). Решението за добавянето на двете дисциплини бе взето на сесията на МОК в Кувейт на 28 ноември 2006 г.

За допинг контрола са хвърлени 10,5 млн. евро, от които 5,7 млн. евро са отишли за обособяването и оборудването на супермодерната допинг лаборатория, която е разположена на стадиона за кънки бягане в Ричмънд. В нея ще работят 7 учени и 30 помощници, които трябва да обработят над 2400 кръвни и уринни проби, което надвишава почти двойно тестовете от Торино 2006 г.

Най-многоброен е отборът на САЩ. 206 състезатели ще представят страната, начело с талисманът на отбора Линдзи Вон. Ски сензацията започна с малък инцидент по време на тренировка, но това няма да попречи на участието й.

Канадският отбор очаква много златни медали. Залагат предимно на хокея. 37-годишната Клара Хюз ще оглавява отбора. Кънкьoрката ще отговаря и за флага на страната си на церемонията по откриването.

Британците очакват поне 3 медала. "На път сме да поставим началото на нова ера за британските зимни спортове'', заяви британският лидер Анди Хънт.

Българската надежда за медал на олимпиадата през 2010 е сноубордистката ни Александра Жекова. Българско участие ще има и в дисциплините: биатлон, ски алпийски дисциплини, ски бягане, шейни и шорттрек.

Церемония по откриването ще бъде излъчена пряко по БНТ1 от 04.00 сутринта в събота, както и на повторение в 14.40 следобяд.