ЦСКА чака наказание за инцидентите на контролата срещу Ашдод в неделя, която не завърши зара­ди нахлуването на феновете и атаката срещу играчите на гос­тите, пише "Труд". Случаят е скандализирал израелската федерация, а лично членът на Изпълкома на УЕФА Авраам Лузон е поискал санк­ция за българ­ския отбор.

В БФС вече е полу­чено известие, че на мача са чути расистки лозунги и маймунски звуци. Възможно е налагане на сери­озна глоба, но водещ вариант засега е затварянето на част от стадион „Българска армия" за 1 или 2 мача. Не е ясно обаче кой сектор ще запечата БФС - дали запалянковския „Г" или цен­тралната трибуна „А", откъдето нахлуха ултрасите на контролата.

Инцидентите са стигнали до най-високите места на УЕФА най-вече благодарение на топ­лата връзка между шефа на израелската федерация Офер Ейни с Лузон. Отдавна Ейни има репутация на праволинеен и непоклатим в политиката на футболния съюз на страната.

Наскоро той поис­ка от ФИФА да преразгледа решението си да приеме Палес­тина като пълноправен член на организацията. Лузон пък би алармата за антисемитски лозунги на мач Сърбия - Изра­ел преди 4 години. Той е особе­но влиятелен в Изпълкома, тъй като е шеф на медийната комисия на УЕФА и близък до президента на централата Мишел Платини.

Междувременно стана ясно, че и посолството на Из­раел в София е из­пратило специал­но писмо до БФС, в което се интересува какви санк­ции са наложени на ЦСКА за прекратената контрола, пише "24 часа".

Заседанието на дисци­плинарната комисия на Зоналния съвет на БФС в София е днес от 16,30 часа и на него ще бъде взето окончателното решение. БФС се уповава на точ­ка от дисциплинарния правилник за официални международни контроли. Мачът обаче едва ли мо­же да се квалифицира ка­то официален, след като липсваше дежурен делегат, всички изгонени бяха сменени на секундата, а гостите бяха и с неофи­циален екип.

В същото време на 12 юли по време на офи­циалното представяне на Черно море публиката нахлу на стадион „Тича" и линчува играчите на Локо (Горна Оряховица). Един от тях бе откаран и в болница със счупен нос. Санкции за клуба нямаше и една подобна за ЦСКА може да се разтълкува превратно от привърже­ниците на „червените".