Отборът на Лотус срещна неочаквани затруднения през сезона във Формула 1. Компанията се сблъска със сериозни неприятности в последните дни.

Оказа се, че срещу тима е заведен съдебен иск от група кредитори, сред които е дори доставчикът на компоненти за скоростната кутия - Xtrac. Изслушването в съда в Лондон засега беше отложено с 2 седмици, за да имат повече време страните за преговори и подготовка.

Ако страните не се разберат, това може да доведе до съдебни дела и да постави бъдещето на Лотус под въпрос.

От Xtrac обявиха, че искат да продължат сътрудничеството си с Лотус, но само ако задълженията бъдат платени. Преговорите между двете страни ще продължат в следващите дни.

„През последните 15 месеца, Xtrac доставяше значително количество части за трансмисията с добри намерения, за да сме сигурни, че колите ще продължат да се състезават, заявиха от компанията. - Надяваме се, че нещата ще се оправят и значителният дълг към нас ще бъде редуциран, и ще стигнем до разбирателство."

Ситуацията засили допълнително спекулациите, че екипът може да бъде закупен съвсем скоро от Рено. Френската компания обяви, че има намерение да остане в спорта само като цял екип. Всъщност сегашният екип от Енстън е точно бившият отбор на Рено, който беше преименуван на Лотус през 2012 г.