Георги Илиев - Майкъла анализира пред Topsport.bg изминалия втори кръг в „А" група. Акцентът очаквано падна върху Вечното дерби, в което ЦСКА победи Левски с 2:0. Майкъла е категоричен, че за „червените" много по-важни трябва да са двубоите в Европа, защото те носят приходи, докато успехът над Вечния съперник донася просто временна наслада. Илиев е категоричен, че въпреки тежкия старт, Лудогорец е абсолютно сигурен шампион. Той изрази похвали и към Локомотив (Пд) и Черно море.

ЦСКА - ЛЕВСКИ 2:0

„Мнозина определят ЦСКА - Левски като най-важният мач. Аз обаче мисля, че най-важните мачове са международните срещи, там е истината, там са и парите. Виждате какво е нивото на българския футбол - и трите ни отбора в Лига Европа вече отпаднаха, срамота.

Иначе конкретно за мача - още вчера на Боримиров му казах - 0:0 на почивката и след това победа за ЦСКА. Като цяло се получи равностоен мач, нито един от двата отбора не превъзхождаше другия. ЦСКА имаше късмет, че Стойчо най-после пусна в игра Милисавлевич и Карачанаков. Това момче (Карачанаков) не трябва да излиза от стартовия състав. Вкара великолепен гол от фаул, асистира за второто попадение.

За мен победата на ЦСКА е заслужена, но какво от това? Футболът е бизнес, а този мач не носи пари. Носи моментно задоволство от факта, че си бил вечния съперник. Много по-важно е обаче да побеждаваш в Европа. Да прескочиш един кръг, после втори, после трети. Така в касите на клуба влизат пари. А след победата над Левски ще влезнат ли пари? Да не говорим, че ще дойде края на месеца и ще дойде време за плащане на заплати, на осигуровки, на данъци. Поне половината от тези чужденци до Коледа ще са си тръгнали. Очаквам през зимата още 10 нови да дойдат в ЦСКА. И докога така?

Според мен този сезон Стойчо ще бие още Левски, ще ги бие и за първенство и за Купата (ако се паднат). Ще ги бие и седми пореден път (в момента са 6) и ще измие срама за онези тежки загуби преди години (7:1, 7:2 за Левски).

Левски не ме изненадаха с нищо. Още преди няколко дни, в интервю за спортен всекидневник казах, че нямат шанс в дербито. Нищо ново не виждам в Левски. Освен Боримиров, който е находка за тях. Той показа, че има план за бъдещето на школата и отлично знае, че това е правилният път. Трябва да се залага на младите, да се работи с тях и да им се гласува доверие. Иначе нищо няма да стане.

ЛОКОМОТИВ ПД - СЛАВИЯ 1:1

Локомотив ми правят отлично впечатление. Събраха отбор от нищото, само до преди няколко седмици въобще не се знаеше какво ще става с този клуб, а сега нещата крачка по крачка се стабилизират, поне що се отнася до играта им. Миналата седмица не загубиха от Левски в София, сега взеха точка и от Славия. Но проблемът в Локомотив е до болка познат за родния футбол - ще дойде време за заплати....

ЧЕРНО МОРЕ - ЛУДОГОРЕЦ 0:0

Само човек, който нищо не разбира от футбол може да остане изненадан от равенството в този мач. Лудогорец не играят концентрирано в България, за тях важни са международните мачове. В Разград изобщо не приемат първенството насериозно. Срещу Хасково на старта и сега срещу Черно море играха на не повече от 30% от възможностите си. Но това е нормално, те си знаят, че ще станат шампиони с лекота. Това може да го напишете с главни букви. Всички друго е труд и мъка.

За Лудогорец са важни мачовете в Европа. В клуба са наясно, че от там идват големите пари. Сега им предстои сблъсък с Партизан. Ще видите, че Лудогорец ще бъде коренно преобразен за този мач. Имат класата да отстранят сърбите.

Черно море също сглобиха добър отбор. Те имат много добър, интелигентен треньор в лицето на Сашо Станков. Очаквам да продължат с добрите игри.

БЕРОЕ - БОТЕВ 1:1

В този мач от край време си има традиции. Ботев не могат да играят срещу Берое. В Ботев настъпиха много промени и им предстои много борба, за да съхранят мястото си в елита. Берое са отбор, който има много сериозен финансов гръб. Ако бяха частен клуб, нямаше да са в елита. Имат отлично ръководство, отличен треньор, солиден гръб. Мисля, че им е време да направят нещо по-сериозно от шесто място. Време им е да станат постоянен фактор, имат всичко необходимо. Бяха на косъм да спечелят срещу Ботев, но във футбола се играе до последно. Видяхте и на Световното колко късни голове имаше.

МАРЕК - ХАСКОВО 2:1

В Хасково, след победата над Лудогорец в първи кръг явно са си помислили, че водата е до колене. В Дупница се получи равностоен мач, хубаво е за Марек, че победи. Дупница е футболен град. Поздравления за фирмата, която спонсорира Марек, благодарение на нея и останалуте спонсори клубът се върна в „А" група. В Хасково е същата работа - там имат един кмет, който много обича футбола и се опитва всячески да помогне на отбора. Без помощ от Държавата обаче трудно ще стане, не виждам как ще оцелеят. До Нова година предвиждам няколко отбора да бъдат пред фалит.

СЪДИЙСТВОТО

Искам дебело да подчертая - много добро съдийство от началото на първенството! Треньорите трябва да престанат да скачат срещу съдиите, да не си оправдават слабостите в отборите с тях. Великолепно съдийство, дано ги оставят да работят на спокойствие.