Грандиозен спектакъл по закриването на 30-те Летни олимпийски игри започна в 23:00 часа българско време. Над 3500 доброволци участват в шоуто, наречено "Симфония на британската музика", а общо участниците са 4000.

Теренът на олимпийския стадион изобразява британското знаме. Участниците преминаха върху изписан на земята култов текст на Шекспир "To be оr not to be.

Събитието на "Олимпийския стадион" в Лондон, започна с отброяване на Биг Бен. Представителят на кралското семейство на закриването е принц Хари, както и съпругата на принц Уилям Катрин.

Един от първите герои, появили се на стадиона с цел да закрие Игрите бе... Уинстън Чърчил. Той закри Олимпиадата с пура в ръка. Гримиран като легендарния политик актьор се появи на старта на церемонията по закриването на Игрите на олимпийския стадион в Лондон.

До последно сценарият се пазеше в пълна тайна, но се разбра, че участват Джеси Джей, Джордж Майкъл и „Спайс гърлс”. Четирите певици от „Спайс гърлс” не са се появявали заедно на една сцена от 2008 година. През цялата вечер музиката се изпълнява и от британския кралски симфоничен оркестър.

Церемонията по закриването продължава два часа и 45 минути. Всички спортисти слязоха на терена заедно, преминавайки през публиката. Българското знаме пренесе Станка Златева, която извоюва най-високото отличие -  сребърен медал.

По време на шоуто ще бъде предадена щафетата на организаторите на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Олимпийският огън ще бъде загасен, с което официално ще бъде даден край на Игрите в британската столица.


Нашата страна успя да спечели два медала от Лондон - среброто на Станка Златева в свободната борба и бронзовото отличие на Тервел Пулев в бокса. В общото класиране по медали, България е на 63-то място, което делим с Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван.

Общо медали в Лондон спечелиха 85 страни, като след нас в класирането са Ботсвана, Кипър, Габон, Гватемала, Черна гора, Португалия, Гърция, Молдова, Катар, Сингапур, Афганистан, Бахрейн, Хонг Конг, Саудитска Арабия, Кувейт, Мароко и Таджикистан.

Отборът на САЩ стана абсолютния шампион по медали на Олимпиадата в Лондон с общо 104 медала, от тях 46 златни, 29 сребърни и 29 бронзови. "Янките" оставиха зад себе си Китай, който завърши с 38 златни отличия, 27 сребърни и 22 бронзови или общо 87.

Домакинът Великобритания записа най-доброто си представяне досега на Олимпиада, спечелвайки 29 златни, 17, сребърни и 19 бронзови медала. Русия се нареди четвърта с по-малко златни медали от домакините, но доста повече като обща бройка - 82. 13-те златни медала на Южна Корея й отредиха петото място. Десетката допълниха Германия, Франция, Италия, Унгария и Австралия.