Председателката на Българската федерация по биатлон Екатерна Дафовска смята, че Краси Анев е способен да вземе златен медал от предстоящото европейско първенство в Отепа (Естония). Надпреварата започна на 27 януари и ще продължи до 3 февруари. В нея са включени четири дисциплини - спринт, преследване, индивидуално и щафета. Нашите биатлонисти започват участието си утре. Тогава е индивидуалната дисциплина на 20 км.

"Краси израсна много през тази година",  категорична е Дафовска.

„Представянето му през сезона е изключително. Изобщо не съм изненадана от предните класирания. Той работи здраво и упорито, за да постигне целите. Време му е да постигне нещо голямо в кариерата. Има потенциал да спечели медал от европейското, а защо той да не бъде и златен. На първенството на Стария континент няма да ги има най-добрите биатлонисти. Това е големият шанс пред Краси. В състезания с четири стрелби има по-голяма възможност да спечели медал. Тези дисциплини са неговият специалитет. През сезона представянето му на огневия рубеж е феноменално. Благодарение на добрата стрелба Краси направи прекрасни класирания за световната купа. Досега се видя, че Анев не отстъпва по нищо на другите биатлонисти в ски бягането".

Олимпийската шампионка от Нагано '98 очаква добро представяне и от другите ни биатлонисти. България ще бъде в пълен състав при мъжете. Освен Краси Анев, който почти сигурно ще пропусне щафетата, в Отепа (Ест) ще вземат участие Владимир Илиев и Иван Златев. Последният титуляр в стартовете ще бъде определян измежду Димитър Герджиков, Димитър Парталов и Антон Синапов.

"Имаме шанс за добре представяне в мъжкия квартет",смята Дафовска.

„През сезона записаха и добри, и лоши резултати. Щафетата ни е способна да се класира в първите десет без никакъв проблем. Владо Илиев също израсна доста през последните няколко сезона. Надявам се да покаже това, на което е способен. Успее ли да го направи, със сигурност ще бъде в първите десет".

Шефката на биатлона обяви, че не е поставила конкретни цели на състезателите ни.

"Знам, че ще се представят добре", заяви Дафовска.

„Не искам да им поставям цели, защото така у тях ще се породи напрежение. То ще им попречи да покажат пълния си потенциал. Когато заминах за олимпиадата в Нагано, никой не ми беше поставил условия на кое място да завърша. Нямаше никакво напрежение у мен. Благодарение на това спечелих и златото."