Пабло Андухар триумфира с третата си титла на ниво АТР, след като се наложи с 2-0 сета - 6:3, 7:5 над Хуан Монако във финалния двубой на турнира с награден фонд 485,760 евро в Гщаад.

За световния №71 това е първи спечелен трофей от повече от две години насам, а предишните два дойдоха на състезанието в Казабланка, където испанецът триумфира на два пъти - през 2011 и 2012 г. С днешния си успех Андухар се превърна и в деветия испанец, успял да спечели титлата в швейцарския град, присъединявайки се в компанията на тенисисти като Алберт Коста, Алекс Кореча, Серхи Бругера, Емилио Санчес и Андрес Химено.

Финалният двубой започна с предимство за сервиращите, за да се стигне до 3-3, когато испанецът допусна двойна грешка и бе изправен пред брейкбол, но Андухар моментално отрази опасността, още в следващия гейм проби и след 53 минути игра вече водеше със сет аванс. Във втората част Монако успя да повиши нивото си и набързо поведе с 4-1, а при 5-3 дори сервираше за сета, но точно в този момент последваха четири поредни гейма за испанеца, донесли му и успеха в срещата.

Благодарение на днешния си триумф Пабло Андухар си осигури 77,315 евро от наградния фонд и 250 точки за световната ранглиста, с които в понеделник ще се завърне в Топ 50, изкачвайки се с цели 28 позиции до №43. За достигането си до финала Хуан Монако ще получи чек на стойност 40,720 евро, както и 150 точки, които ще му позволят да прогресира до №82.